Ekonomija
PROGNOZE SVJETSKOG VIJEĆA ZA PUTOVANJA I TURIZAM (WTTC)

Turistička industrija u 2024. mogla bi srušiti sve rekorde
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Istraživanje je pokazalo i da je taj sektor "prepun mogućnosti", a obuhvaća gotovo 348 milijuna radnih mjesta u svijetu

Turistička industrija mogla bi u 2024. godini srušiti rekorde, te globalnom BDP-u pridonijeti s više od 11 bilijuna američkih dolara, čime će potvrditi "autoritet globalne gospodarske sile", prognozira Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC).



WTTC (World Travel and Tourism Council) zastupa interese turističke i industrije putovanja, uključujući privatni i javni sektor. U istraživanju provedenom u suradnji s Oxford Economicom predviđa rekordnu turističku 2024. godinu.

“Turizam i putovanja u 2024. doprinijet će globalnom BDP-u s dodatnih 770 milijardi dolara u odnosu prema prethodnom rekordu generirajući jedan na svakih deset dolara diljem svijeta", kažu iz WTTC-a, uz ocjenu da turizam u svijetu sada prosperira, nakon pandemije, i očekivanje je da će 142 od 185 analiziranih zemalja nadmašiti prethodne nacionalne rekorde.

Istraživanje je pokazalo i da je taj sektor "prepun mogućnosti", a obuhvaća gotovo 348 milijuna radnih mjesta u svijetu, što je porast za više od 13,6 milijuna radnih mjesta u usporedbi s najvišom razinom u pretpandemijskoj i (posljednjoj) rekordnoj 2019. godini.

Očekuje se da će potrošnja na međunarodna putovanja biti blizu onoj iz 2019. i dosegnuti gotovo 1,9 bilijuna dolara, kao i da će i domaći turisti potrošiti više nego bilo koje godine do sada, odnosno oko 5,4 bilijuna dolara.

Iz WTTC-a se osvrću i na 2023. godinu, kada je turistički sektor u svijetu, unatoč gospodarskim neizvjesnostima i geopolitičkim potresima, pokazao napredak.

“Čineći 9,1 posto globalnog BDP-a s nešto više od 9,9 bilijuna dolara, u 2023. financijski učinak turizma i putovanja bio je najveći od zlatne 2019. godine, zaostajući za njom za samo četiri posto. Povećan je i broj radnih mjesta za dodatnih 27,4 milijuna, na ukupno gotovo 330 milijuna", iznose iz WTTC-a.

Inače, ovdje valja istaknuti da je Jadranska Hrvatska bila najpopularnija regija u Europskoj uniji za kratkoročni najam smještaja rezerviranog preko online-plaftformi u trećem tromjesječju prošle godine, objavio je Eurostat, statistički ured Europske unije.



Preko internetskih platformi u razdoblju od srpnja do rujna 2023. u Jadranskoj Hrvatskoj rezervirano je 23,7 milijuna noćenja. Nakon Jadranske Hrvatske slijedi španjolska regija Andaluzija s 14 milijuna noćenja i francuska regija Provansa-Alpe-Azurna obala s 12,2 milijuna noćenja. Podatci Eurostata odnose se na NUTS2 regije, administrativne regije u Europskoj uniji koje se koriste u statističke svrhe i najčešće se ne poklapaju sa stvarnim regionalnim ustrojem unutar država članica. Hrvatska je podijeljena na četiri takve regije: Panonsku Hrvatsku, Sjevernu Hrvatsku, Jadransku Hrvatsku i Grad Zagreb. Postoje tri razine NUTS regija u EU-u: NUTS1 mogu imati između tri i sedam milijuna stanovnika, NUTS2 između 800 tisuća i tri milijuna te NUTS3 između 150 i 800 tisuća.

Zdenka Rupčić
Očekuje se da će potrošnja na putovanja biti blizu onoj iz 2019. i dosegnuti gotovo 1,9 bilijuna dolara

Povratak sektora u najboljem izdanju
Rasla je i međunarodna turistička potrošnja u odnosu prema 2019., za 33,1 %, na 1,63 bilijuna dolara, a povećala se i domaća potrošnja, za 18 %, na gotovo pet bilijuna dolara. Predsjednica i glavna izvršna direktorica WTTC-a Julia Simpson poručila je da “sektor putovanja i turizma ostaje globalna gospodarska sila”, te da se ne radi samo o rušenju rekorda nego i o “povratku sektora u najboljem izdanju nakon nekoliko teških godina”.

Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

Najčitanije iz rubrike