Regija
MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA OSIGURALO JE 50.000 EURA

Lovački dom u Gunji bit će obnovljen i potaknuti razvoj lovnoga i ruralnoga turizma
Objavljeno 6. travnja, 2024.
GUNJA - Iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice Općini Gunja je odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a odobreno sufinanciranje projekta "Rekonstrukcija i obnova zgrade Lovačkog doma u Gunji" s 50.000 eura. Ukupna je vrijednost prijavljenoga projekta 156.678,88 eura. Nakon potpisivanja ugovora, Općina će provesti postupak javne nabave, a načelnik Anto Gutić očekuje da će obnova biti okončana do kraja ove godine.

Predstoje brojni radovi, zamjena krovišta, stolarije, razne preinake... Dom je sagrađen prije 25 godina na zemljištu u vlasništvu Hrvatskih šuma. U međuvremenu je Općina Gunja provela legalizaciju objekta, a potom i parcelaciju čestice na kojoj se on nalazi i zatražila od Hrvatskih šuma da taj objekt daruju Općini, koja ga je i sagradila. U proljeće 2022. Lovački dom u Gunji, kojim se koristi Lovačka udruga "Ris", konačno je postao vlasništvo Općine Gunja, čime joj je omogućeno apliciranje na mjere Ruralnog razvoja i fondova EU-a radi povlačenja sredstava za dovršetak i uređenje toga objekta. Hrvatske šume posebnim su ugovorom Općini darovale dvorište od 1286 četvornih metara i javnu zgradu koja se prostire na 281 kvadrat. Lovački bi dom, napominje Gutić, nakon rekonstrukcije i obnove trebao biti u funkciji oživljavanja seoskog i lovnog turizma i razvoja turističke infrastrukture. Namjera je ondje urediti i smještajne kapacitete, ovisno o osiguranju potrebnih sredstava, i posjetiteljima u prirodnom okruženju omogućiti kvalitetno provođenje vremena. Prostor je iskoristiv i za razne manifestacije i događanja. Objekt je smješten nekoliko kilometara izvan naselja, u samoj šumi, uz kanal Konjuša i u blizini rijeke Save, na lokaciji koju će cijeniti gosti koji žele mir, a sve je više takvih koji žele pobjeći od užurbane svakodnevice i odmoriti se u prirodi.

Gunja, nažalost, potvrdio nam je i načelnik Gutić, u ponudi zasad još nema smještajnih kapaciteta, odnosno nijedan registrirani ležaj. Naglašava da se treba početi turistički otvarati, razvijati turističku destinaciju i osmišljavati zanimljive i originalne sadržaje. Svjestan je činjenice da to ne ide preko noći, ali da treba početi intenzivno djelovati i pokrenuti aktivnosti. A tu, dodaje, svakako treba uključiti i lokalno stanovništvo, jer dio ljudi će se zasigurno odlučiti baviti ruralnim turizmom i pružati ugostiteljske i druge usluge. M.L.O.
Gunja ima velikog prirodnog potencijala za razvoj turizma: seoskog, lovnog i ribolovnog, ali i vjerskog

Možda ste propustili...

POTIČU RAZVOJ VOLONTERSTVA U VUKOVARU

Djelovanje u zajednici promoviraju u školama

PETSTO KILOMETARA KROZ ČETIRI ZEMLJE U PET DANA

Humanitarno bicikliranje osoba s invaliditetom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUPALIŠNA JE SEZONA PRED VRATIMA

Baranjski će se bazeni otvoriti polovinom lipnja, nudit će brojne sadržaje

2

NEVIĐENO NEVRIJEME PRIJE 30 GODINA

Đakovo ‘94. plivalo: Na led i ralicom, 170 l kiše

3

STAZOM DUGOM 14,24 KM KROZ VINOGRADE, SURDUKE, ŠUMARKE..

Baranjski Wine & Walk s čak 14 vinskih i pet gastropostaja