Mozaik
VELIKO SLAVONSKO SRCE

Tenja: Humanitarni tamburaški koncert za djevojčicu Ariju
Objavljeno 6. travnja, 2024.
Došao je i gradonačelnik Ivan Radić osobno dati donaciju, a Grad Osijek potporu je već uplatio

Malena Tenjanka Aria Rall nema još ni tri godine a ima na stotine prijatelja. Pokazalo se to na humanitarnom koncertu održanom u Hrvatskom domu. Naime, okupio se ondje velik broj tamburaša, a još više posjetitelja na koncertu pod nazivom "Tamburom i pjesmom za malu Ariju", pa se tražilo mjesto više kako bi svi oni dali donaciju i podržali Arijino liječenje od spinalne atrofije mišića tipa jedan.



Koliko je široka i dobra slavonska duša, pokazalo je mnoštvo, za čiji se smještaj u prepunoj dvorani čak moralo donijeti i dodatne klupe, od tenjskih vatrogasaca, ali ni to nije bilo dovoljno, pa su mnogi morali pratiti koncert s također popunjenog platoa pokraj otvorenih vrata Doma i ulazne staklene stijene.

Pristigli su dobri ljudi odasvuda, stigla je i povorka uvijek spremnih za pomoć - bikera Moto kluba Osijek, kao prijatelj došao je i gradonačelnik Ivan Radić, osobno dati donaciju, a Grad Osijek potporu je uplatio još početkom godine. Svima je njima na dolasku, kao i izvođačima, zahvalila majka Nina Rall.


Koncert je održan uz tehničku i organizacijsku podršku Mjesnog odbora Tenja, ali je ideja krenula, kazala nam je predsjednica Marija Capan, od mještanina Stjepana Kneževića. Nastupili su TS Ravnica, TS Žitna polja, TS Šokci, TS Žeteoci, MPS Baže Tenja te vokalisti Stjepan Mlikota Stjepko, Stjepan Rudinski Ruda, Marija Pavković Snaša i Stjepan Jeršek Štef - sve odreda glazbeni ponosi Slavonije, a i veliki humanitarci. Nikada im ništa nije teško.

- Ovo je jedna od lijepih ljudskih tenjskih priča. Stjepan Knežević, inače član TS-a Žeteoci, pokrenuo je inicijativu, koju smo ja i Mjesni odbor Tenja odmah rado prihvatili, da pomognemo u organizaciji hvale vrijedne humanitarne aktivnosti u našem mjestu, da se pomogne djetetu u takvoj situaciji. Obitelj se prije nekoliko godina doselila u Tenju. Aria je dan prije izišla iz bolnice i nije mogla doći, osjetljiva je, slabijeg je imuniteta, pa smo htjeli izbjeći da joj se zdravlje ugrozi. Aria je malena ali je veliki borac i uvijek se izbori. Stjepan Knežević pokrenuo je svoje prijatelje, tamburaške sastave i vokalne ansamble te pjevače, koji su se međusobno organizirali i odmah poduprli ovu aktivnost - veselo je objasnila Marija Capan.


- Moja se Aria liječi od najtežeg oblika te bolesti, u vrijeme dok nije bilo lijekova, djeca su u najranijoj dobi umirala, a sada, kada postoji lijek, životni je vijek produžen, uz napornu konstantnu fizikalnu terapiju djeca sve više napreduju, pred njom je budućnost, samo moraju stalno vježbati. Imaju problem s mišićima, što znači da ih moraju jačati. Nemam dovojno riječi hvale za sve ljude, za ovoliku potporu da se prikupi novac za odlaske na fizikalne terepije, a lijekove daje HZZ. Ovdje se doslovno osjeti tolika ljubav, došla sam ovamo makar je teško, ali ja na sve gledam kao na nešto lijepo, a ne tužno - kazala je Nina, majka malene Arije, koja u lipnu navršava tri godine.

Oni koji žele pomoći podrobnije informacije mogu pronaći na facebook-stranici "Mala Aria protiv velike SMA".

Darko Pejić
Stjepan Knežević pokrenuo je svoje prijatelje, tamburaške sastave i vokalne ansamble te pjevače

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike