Kultura
ZAJEDNICA NAKLADNIKA I KNJIŽARA PREDSTAVILA SVOJU DJELATNOST

Najavljen je i 2. Panonski festival knjige u Osijeku
Objavljeno 5. travnja, 2024.
Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore predstavila je u četvrtak na konferenciji za novinare svoju djelatnost, među kojima i sudjelovanje na Sajmu dječje knjige u Bologni, Sarajevskom sajmu, Panonskom sajmu u Osijeku te organizaciji manifestacije Noć knjige.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina istaknuo je kako nakladništvo i knjižarstvo posluju stabilno s rastom prihoda od 19 posto u odnosu na prošlu godinu. Rastu pridonose sajmovi i festivali organizirani s nizom partnera, rekao je i dodao kako za sve imaju potporu Ministarstva kulture i medija.

Ovogodišnje aktivnosti obuhvaćaju osam projekata, a predstavljamo aktivnosti koje će se održati do ljeta, rekao je Kozina i dodao kako je na prvom mjestu Sajam dječje knjige u Bologni, najveći svjetski sajam dječjih knjiga, slikovnica i ilustracija te multimedijskih sadržaja i novih trendova u izdavaštvu za djecu i mlade. Naglasio je kako će se na hrvatskom nacionalnom štandu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, od 8. do 11. travnja na 32 četvorna metra predstaviti 27 nakladnika, od stripa, slikovnica do romana za djecu, te 20 ilustratora. Hrvatski ilustratori u Bologni predstavit će se kroz glavni vizual Wendy Vernić, dobitnice nagrade za mlade ilustratore na sajmu u Bologni 2018., napomenuo je. Voditeljica nacionalnog štanda HGK na sajmu u Bologni Saša Krnic istaknula je kako je ovaj sajam poslovnoga karaktera, gdje se prodaju prava u druge zemlje, čime se širi hrvatska kultura i identitet diljem svijeta.

Nikica Micevski zadužen za sajmove knjiga u Sarajevu i Beogradu napomenuo je kako će na Sajmu knjige – Sarajevo 2024., koji se održava od 17. do 22. travnja, na hrvatskom nacionalnom štandu veličine 80 četvornih metara u dvorani Skenderija nastupit 15 hrvatskih nakladnika. Uz Beogradski sajam knjiga, Sarajevski sajam knjiga ima iznimnu važnost za gospodarsku i kulturnu distribuciju te ima veleprodajni i maloprodajni karakter, rekao je Micevski.

Voditelj manifestacije Noć knjige Mišo Nejašmić najavio je održavanje te manifestacije 23. travnja pod sloganom "Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena". U sklopu te manifestacije ljubiteljima knjige ponudit ćemo više od 1200 programa diljem Hrvatske, napomenuo je i dodao kako je među njima i akcija "Knjige za svakoga i svugdje" tijekom koje će od 23. do 30. travnja knjige biti na visokom sniženju u fizičkim knjižarama i online.

Kao jedan od kulturnih događaja ovog proljeća najavljen je i 2. Panonski festival knjige (PFK). Osječani, ali i ljubitelji knjige iz cijele Slavonije, od 22. do 26. svibnja u dvorani Gradski vrt moći će uživati ​​u brojnim programima i radionicama posvećenim književnosti, kulturi i povijesti panonskog podneblja.

- Očekuje se velika i pozitivna ostavština od prošle godine, kada je nastupilo 40 nakladnika i održano 50 programa - najavio Kozina i doda kako ove godine očekuju oko 10.000 posjetitelja.

Ocijenio je i kako je PFK po posjećenosti postao treći najveći festival knjige u Hrvatskoj, iza Interlibera i Mediteranskog festivala knjige u Splitu. H
Možda ste propustili...

PREDSTAVA WILLIAMA SHAKESPEAREA U REŽIJI IVANA PLAZIBATA

HNK u Zagrebu: "Mjera za mjeru"

ART FAIR “NESVRSTANI”

U Laubi radovi 112 umjetnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.

2

Domagoj Vidović dobio Hrvatski stećak

3

77. PUT DODIJELJENE AMERIČKE KAZALIŠNE NAGRADE

Prvi Tonyji za Radcliffa, Stronga i Paulson