Crna kronika
NEOBIČNA INTERVENCIJA OSJEČKIH VATROGASACA

Prst joj se zaglavio u sifonu
Objavljeno 5. travnja, 2024.
Kako žena nije mogla izvući prst, vatrogasci su morali prorezati tuš-kadu

Iako se vatrogasci najčešće povezuju s požarima, oni godišnje odrade popriličan broj drugih intervencija, spašavajući građane, njihovu imovinu, ali i kućne ljubimce i druge životinje. Jednu neobičnu intervenciju imali su i osječki profesionalni vatrogasci u srijedu, dobili su poziv u pomoć jer je ženi - zapeo prst u sifonu!Došavši na mjesto intervencije, vatrogasci su utvrdili da joj se srednji prst lijeve ruke zaglavio u sifonu tuš-kade. Kako nikako nije bilo moguće osloboditi ženi prst, vatrogasci su morali izrezati kadu i sifon akumulatorskom kutnom brusilicom. Tek nakon toga žena je spašena iz stiska sifona, koji je pokušala očisititi. U intervenciji su sudjelovala tri pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Osijek, koja su odjurili na teren navalnim vozilom.

S godinama se skupio popriličan broj neobičnih intervencija. Jednom im je u bazu stigla kanta (!?) iz koje je virila 7-godišnja djevojčica. Djeca su se igrala skrivača, a djevojčica se sakrila u kantu, no kada je htjela izići, u kanti joj se zaglavila noga. U drugom slučaju spašavali su 3-godišnjeg dječačića koji se slučajno zatočio u sobi. Mališan se igrao s majkom kada je otpuzao u dječju sobu, gurnuvši pri tome vrata, koja su se za njim zatvorila. U tom su se trenutku od udarca otvorila vrata regala u dječjoj sobi, koja su blokirala vrata sobe. Majka, koja je ostala izvan dječje sobe, nije mogla doći do djeteta, koje je počelo plakati. Pozvala je u pomoć vatrogasce, koji su ubodnom pilom prerezali vrata popola, podignuli vrata regala, spasili djetešce i predali ga majci.

Neobične situacije s malom djecom nisu rijetkost, pa je tako jedna Osječanka pozvala u pomoć vatrogasce jer nije mogla ući u sobu jednogodišnjaka, kojeg je zarobio - njegov krevetić. Dijete se probudilo i vjerojatno pokušalo izići iz krevetića, koji se prevrnuo i pao na vrata sobe u kojoj je bio. Balkonska vrata i prozor bili su zatvoreni, pa su vatrogasci morali razbiti prozor. Kada su ušli u sobu, dječak je bio uplašen, no bio je dobro.

Osječkim vatrogascima nisu neuobičajene ni intervencije zbog spašavanja kućnih ljubimaca, ali i drugih životinja. U ožujku prošle godine spasili su psa iz tri metra dubokog šahta. Kako pas nije bio agresivan, jedan od vatrogasaca spustio se u šaht i izvukao ga. Pas je zahvalnost pokazao snažnim mahanjem repom!

Jedna od bizarnijih intervencija osječkih profesionalnih vatrogasaca zbila se u svibnju 2009., kada su u Antunovcu iz jame sa stajskim gnojem spašavali - konja! Jama je bila duboka tri i široka pet metara te imala betonske pregrade od 80 centimetara. U jami se od stajskog gnoja proizvode humus i bioplin. Konj Dinamit uspio je držati glavu iznad gnoja i nekim čudom se održavati. Vatrogasci su mu polako vezali jednu po jednu nogu i uže oko glave, te ga izvukli.

Sandra Lacić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JOŠ JEDAN

Vozio bicikl s 4,90 promila alkohola u krvi

2

MLADI MUŠKARAC U KRVI JE IMAO 1,70 PROMILA ALKOHOLA

Pijani vozač pobjegao je nakon sudara

3

NOVA STRADAVANJA NA CESTAMA

Troje poginulih u tri prometne nesreće