Mozaik
JEDNA OD NAGRADA HRVATSKOG DRUŠTVA FILMSKIH KRITIČARA STIGLA U SLAVONIJU

Oktavijan Osječaninu Davidu Gaši
Objavljeno 5. travnja, 2024.
Nagrada Zlatni Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za životno djelo dodijeljena je autoru, redatelju, animatoru, crtaču i scenografu animiranih filmova Borisu Kolaru, objavila je ta strukovna kritičarska udruga, uz ostale dobitnike svojih tradicionalnih godišnjih nagrada.

Društvo je odlučilo i o godišnjim nagradama "Vladimir Vuković" proglasivši najboljim hrvatskim filmskim kritičarem u 2023. Ivana Žaknića, dugogodišnjeg urednika i voditelja emisije o filmu "Licem u lice" na Hrvatskom radiju. Diploma "Vladimir Vuković" za najboljeg novog kritičara dodjeljuje se Dinu Staničiću za tekstove objavljene na Telegram.hr. Bijenalna nagrada "Ante Peterlić" za izvrsnost u filmskoj publicistici dodjeljuje se monografiji "1972-2022 Pedeset godina Svjetskog festivala animiranoga filma Animafest Zagreb" u izdanju Hulahopa, s tekstovima 40-ak autorica i autora, kao vrijednom dvojezičnom djelu o jedinom hrvatskom filmskom festivalu A-kategorije, nastalom zahvaljujući pomno osmišljenoj koncepciji i radu peteročlanoga uredničkog odbora na čelu s Nikicom Gilićem.

Više od stotinu filmova konkuriralo je za nagrade, no nagrađeno je samo njih osam. U kategoriji namjenskog filma najbolji je spot "Mamacita" (redateljska verzija) Vojka V, koji je režirao Rino Barbir, najbolji eksperimentalni film je "Pravilo broj 5: pomno pratite svoga čovjeka" Mire Manojlovića, a najbolji animirani "Y" Mateje Kovač. Najbolji iz kategorije kratkometražnog i srednjometražnog dokumentarnog filma je "Dezerteri" Damira Markovine, a najbolji dugometražni dokumentarac je "El Shatt nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

U kategoriji dugometražnog igranog filma najbolji je "Tragovi" Dubravke Turić, a najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani film je "Niska trava" Osječanina Davida Gaše. Najbolja manjinska koprodukcija je hibridni dokumentarac "Između revolucija" rumunjskog redatelja Vlada Petrija i hrvatskog koproducenta Olivera Sertića (Restart).

Dodjela 32. kritičarskih nagrada održat će se 8. travnja u zagrebačkom kinu Kinoteka, a potom slijedi projekcija nagrađenih filmova. Ulaz je slobodan, a prikazat će se filmovi "Y", "Mamacita", "Pravilo broj 5: pomno pratite svoga čovjeka", "Niska trava" i "Dezerteri". T.Kvorka
Možda ste propustili...

AUTORI D. ŠPIŠIĆ I T. KOŠTA

Predstavljen strip “Priče iz davnine”

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ZAGREBA

Za turiste s ljubimcima

11. RIMSKI DANI U VINKOVCIMA

Oni za kojima uzdišu djevojke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODJELOM NAGRADA ZAVRŠENO JUBILARNO IZDANJE

Rekordnih 122 natjecatelja
na 25. izdanju Pannoniana

2

U JUGOZAPADNOJ NJEMAČKOJ

Policijska akcija protiv rakuna

3

AUTOR POZNATIH DISNEYEVIH SONGOVA

Umro skladatelj Richard Sherman