Mozaik
U KINIMA: “PAMTIM SAMO SRETNE DANE”

I Zlatko Burić u novom filmu redatelja Nevija Marasovića
Objavljeno 5. travnja, 2024.
U filmu je svoju posljednju ulogu odigrao veliki slovenski glumac Radko Polič

Nakon projekcija na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, Zagreb Film Festivalu i beogradskom FEST-u dugometražni igrani film redatelja Nevija Marasovića i scenarista Gjermunda Gisvolda "Pamtim samo sretne dane" krenuo je u kina diljem zemlje. Producentica filma je Nina Petrović iz produkcijske kuće Švenk, a distributer tvrtka Jučer.Radnja filma na originalan način prati životnu priču starijeg gospodina (Radko Polič) dok sjedi u restoranu i sluša rasprave ljudi za susjednim stolovima. Restoran predstavlja čekaonicu za drugi svijet, a gosti njega i njegovu užu obitelj tijekom bitnih životnih trenutaka, koji su ga pretvorili u čovjeka kakav je bio na kraju života. Starac je prisiljen te događaje gledati objektivno, sa strane, kao svojevrsni sudac i porota tragičnog života, punog žaljenja, gorčine i krivih odluka.

- Ova je tema univerzalna životna priča. Život, smrt, žaljenja, pogreške, sve ono što gledamo, pogotovo kad je život pri kraju. To je drukčije od bilo čega što sam radio, film je unikatan po radnji, ideji i stilu. Bio je jako velik rizik takvo što raditi, no po dosadašnjim reakcijama gledatelja i kritičara mislim da smo uspjeli u onom što smo naumili - rekao je o svom novom filmu redatelj Nevio Marasović, čiji je prvi cjelovečernji film "The Show Must Go On" (2008.) ovjenčan Zlatnim arenama za najbolji scenarij i specijalne efekte te nagradom Breza za najboljeg debitanta, a "Comic Sans" (2017.) u Puli je osvojio nagradu publike i čak šest Zlatnih arena, uključujući onu za najbolju režiju.

Premda je "Pamtim samo sretne dane" namijenjen gledateljima sladokuscima, koji vole razbijati kodove priče, film će svojom univerzalnom temom o smislu života zasigurno naći put i do najšire publike. Scena prelaska glavnog lika na "onaj svijet" nosi takav emocionalni naboj da će film biti zapamćen kao jedan od rijetkih hrvatskih filmova koji je gledateljima izmamio suze.

U filmu je svoju posljednju ulogu odigrao veliki slovenski glumac Radko Polič, a kritika navodi kako je "Pamtim samo sretne dane" sjajan, potresan, emotivno razdoran i pametan film (Zrinka Pavlić), ujedno redateljeva čudesna posveta s ljubavlju i poštovanjem glavnom glumcu (Marko Njegić), u kojem ima mnogo sentimentalne metaforičnosti (Maja Car).

Radko Polič predvodi i impresivnu glumačku postavu, kakva se ne pamti u hrvatskom filmu. Filmski ansambl čine glumački majstori svih generacija; od najmlađih do veterana. Od Tome Medvešeka, Lane Menige, Roka Juričića, Tene Nemet Brankov, Marka Petrića, Tare Thaller, preko Stjepana Perića, Dade Ćosića, Tihane Lazović Trifunović, Janka Popovića Volarića, Leone Paraminski, Ivane Starčević, Leona Lučeva, Gorana Bogdana, Nine Violić, Živka Anočića, Jelene Miholjević, do Alme Price, Franje Kuhara, Gorana Grgića, Milana Štrljića, Vinka Kraljevića, Doris Šarić Kukuljica, Zdenka Jelčića te nagradom Europske filmske akademije ovjenčanog Zlatka Burića Kiće. Glumačka momčad zaista je vrijedna divljenja, a brojčano bi dostajala za prosječnu seriju.

Ostatak filmske ekipe čine direktor fotografije Damir Kudin, montažer Tomislav Pavlic, scenografkinja Iva Rodić-Novak, kostimografkinje Katja Šunjić-Kudin i Katarina Zaninović, skladatelji Nenad Sinkauz i Alen Sinkauz, dizajner zvuka Frano Homen, majstorica maske Tamara Radinger te Vladimir Dostal i Boris Petrlić iz Woosh studija za vizualne efekte te Saša Jungić.

Tanja Kvorka
UNIKATNA LIČNOST
- Pokojni Rac, kako su ga svi zvali, bio je moj prvi i jedini izbor za glavnog junaka. Budući da nismo imali preraskošan budžet, snimanje filma najvećim je dijelom financirala producentica Nina Petrović, a Rac se na ponuđenu cifru nasmijao casting menadžerici i rekao da redatelj dođe do njega u Ljubljanu i pokuša ga impresionirati. Ako uspije, pristat će na sve. Rac je jako volio raditi takve dramatične spačke. Otišao sam drugi dan u Ljubljanu, podružili smo se i ostavio sam mu scenarij. Sutradan je zvao da je oduševljen tekstom i da to on jednostavno mora snimiti. Mislim kako je bio svjestan da mu je to zadnji film i dao je svaki atom snage da to odradi najbolje moguće, iako je već tada bio bolestan i jedva je hodao. Bio je stvarno nevjerojatno zanimljiva i unikatna ličnost i uvijek će mi nedostajati - rekao je Marasović za Gloriju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJPOPULARNIJA ŠVEDSKA GRUPA SVIH VREMENA

Bjorn iz ABBA-e: Naš bend ima tako glupo ime

2

DESTINACIJA DOBRE GLAZBE

Na Jarunu počinje
INmusic, trodnevna
svečanost rock glazbe

3

TURIST IZ KAZAHSTANA

Htio uklesati ime na zid u Pompejima