TvObzor
OBALA VELIKE BRITANIJE S PENELOPE KEITH

Integralni dio britanskog nacionalnog karaktera
Objavljeno 5. travnja, 2024.
Dame Penelope Keith ide na nova putovanja po britanskim selima oboružana pouzdanim vodičem Batsford. U trodijelnoj dokumentarnoj seriji “Obala Velike Britanije s Penelope Keith” istražuje integralni dio britanskog nacionalnog karaktera - prelijepu obalu.

Penelope traži bilo zajednice jedinstveno za obalni seoski život. Od ribolova do uživanja u plovidbi i odmoru, more donosi i radost i opasnost. Penelope upoznaje lokalne obrte i industriju, umjetnost i književnost. Posjećuje tri odvojena dijela britanske obale i uspoređuje ono što su pisci vodiča Batsford otkrivali u prvoj polovini 20. stoljeća s onim što ona vidi danas.

U prvoj epizodi, koja se emitira u četvrtak, 11. travnja, u 13.30 na HTV2, britanska glumica i voditeljica otkriva obalna sela zapadnog Sussexa i otoka Wighta. Odmah zaranja u priče o moreplovcima, krijumčarima i brodolomima.

U selu Boshamu otkriva zašto se doista Knut Veliki borio s klimom, kako posjetitelji koji ništa ne slute doživljavaju “pranje automobila” u Boshamu, i kako snalažljivi stanovnici izbjegavaju istu sudbinu. S onu stranu mora, u selu Birdhamu, Penelope posjećuje mol prve marine u zemlji, s osvajačicom olimpijskog zlata Sarom Ayton plovi uz estuarij, a onda se sastaje s odlučnim mještanima West Witteringa koji su 1952. spasili prelijepu plažu u svom selu.

Vožnja lebdjelicom vodi Penelope na otok Wight. U Freshwateru otkriva zapanjujuću priču o mještanki i novčanici od deset funti. Slijedi skrivene tragove krijumčara do Nitona i zloglasne pivnice u tom mjestu. Duž stjenovitih litica na jugoistoku otoka Penelope pronalazi obalni dragulj, uvalu Steephil, gdje kuša peciva punjena ribom. Zatim ide u Bembridge, gdje se pridružuje lokalnom ribaru u postavljanju mreža i svjedoči epskoj bitci valova. D.M.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U DISKOGRAFSKOJ SPAJALICI, NAKON KONCERTA U LONDONU

Goran Bare: Svirali smo u kultnom klubu i vidjeli Abbey Road, ja sam sretan čovjek!

2

UBITI JE LAKO

Agatha Christie u punoj snazi

3

KONAČNO NOVA SEZONA “BRIDGERTONA”

Radnja se vrti oko Penelope i novih likova