Dome slatki dome
ODABIR RASVJETE

Pravilno osvjetljenje za željenu atmosferu
Objavljeno 4. travnja, 2024.
LED rasvjeta je dugotrajna, često dugotrajnija od same armature, pa je pitanje oblikovanja postalo nevažno...

Odabir prave rasvjete nužan je za stvaranje prave atmosfere u domu. Ugradite rasvjetna tijela i oživite atmosferu u svakoj prostoriji. To možete postići LED rasvjetom, stropnom rasvjetom, zidnom lampom, dizajnerskim svjetiljkama...



Brz razvoj LED tehnologije doveo je do pomicanja klasičnog shvaćanja rasvjete i njezine funkcije. LED rasvjeta je dugotrajna, često dugotrajnija od same armature, pa je pitanje oblikovanja postalo nevažno. Ta činjenica utjecala je na promjenu pristupa u dizajnu rasvjetnih tijela.

Dva su osnovna smjera u trendovima oblikovanja rasvjetnih tijela. Prvi se odnosi na maksimalno minimiziranje žarulja i njihovu asimilaciju u arhitekturu. Žarulja postaje izvor svjetla i oblik. Kombiniranjem različitih veličina, boja i oblika stvaraju se kreativni oblici koji daju novu dimenziju samoj žarulji. Ono što je nekada bio predmet skrivanja u kalup, sada izlazi na površinu i postaje dekoracija. Kuhinje, blagovaonice, dnevni boravci ili spavaće sobe postaju prostor za isticanje ljepote upravo takvih dizajnerskih oblika. Osim što se ističe, žarulja se smješta u konkretne oblike, koji su više dekorativni predmeti negoli rasvjetna tijela, ali s obveznim ekološkim prizvukom.

Drugi se smjer u trendovima odnosi na ponovo otkrivanje oblika, koji postaju važniji od same funkcije, i rekonstrukciju povijesnih oblika. Postoji određena nostalgija prema građanskom stilu ranih 20-ih godina 20. stoljeća. Svjetiljke s nabranim abažurom i lusteri s kuglama od puhanog stakla najbolji su podsjetnici na to vrijeme. Takva rasvjeta odlično se kombinira s retrostilom namještaja, a može se postaviti u bilo koju prostoriju.

S jednakom romantičnom nostalgijom javlja se i futuristički pristup, stvarajući i bogatstvo sjene, ne samo svjetla. Takvi se oblici kombiniraju s jednostavnim komadima namještaja jer već samim svojim izgledom dominiraju u prostoru. Velikih su dimenzija, što dodatno pojačava vizualni dojam.

U konačnici, moglo bi se reći da su dizajneri rasvjete počeli pričati svjetlosne priče, a rasvjeta je daleko nadmašila svoju osnovnu funkciju.

Tanja Kvorka
RASPOLOŽENJE
Iako je umjetno svjetlo čovječanstvu pružilo neprocjenjive benefite, također je stvorilo zbrku u našim tijelima, koja su se razvijala tisućama godina kako bi odgovorila na podražaje sunčanog svjetla. Ta se reakcija na prirodno svjetlo naziva cirkadijanski ritam i opisuje 24-satni biološki ciklus gotovo svih živih bića. I umjetna rasvjeta utječe na naše raspoloženje. Zato je bolje imati što veću kontrolu nad rasvjetnim tijelima. S nekoliko različitih izvora svjetla u svakoj se prostoriji može kreirati osvjetljenje koje odgovara dobu dana i osobnim potrebama.

Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike