Kultura
KOLOPLETI HRVATSKE PROZE U NAKLADI MATICE HRVATSKE

"Tumačeva priča i druge novele" Ranka Matasovića
Objavljeno 30. ožujka, 2024.
Zbirku priča akademika Ranka Matasovića "Tumačeva priča i druge novele", u kojima otkriva koliko su mnoga ustaljena gledišta podložna propitkivanju, objavila je Matica hrvatska u ediciji Kolopleti hrvatske proze. Nakladnik ističe kako Matasović u knjizi "Tumačeva priča i druge novele" okuplja četiri novele u kojima kroz neočekivane kontraste i povijesne paralele otkriva koliko su mnoga ustaljena gledišta podložna propitkivanju, pa i mijenjanju. Napominje kako u naslovnoj priči autor kroz usta svećenika Jerónima Aguilara pripovijeda o španjolskom osvajanju Meksika u šesnaestom stoljeću. Priča je ispričana kroz odnos Fernanda Cortésa i njegove indijanske prevoditeljice i ljubavnice, zvane Malinche, a epizode ratovanja i pregovaranja s Astecima smjenjuju se sa scenama koje nam pokazuju Malinchin intimni svijet, dodaje nakladnik.

Novela "Berezina. Dva Hrvata u Rusiji" ispričana je iz dvije točke gledišta, napominje nakladnik i dodaje kako su s jedne strane pisma koja hrvatski časnik, Marko Šljivarić, piše svojoj ženi s bojišta kod Berezine, gdje je Napoleonova vojska bila opkoljena 1812. S druge strane, ističe, pripovijest je o kratkom boravku suvremenoga hrvatskog povjesničara na znanstvenoj konferenciji u Sankt-Peterburgu, gdje on drži referat upravo o Šljivarićevim pismima kao povijesnom izvoru, ali i tekstu podložnom "kritičkoj analizi diskursa" i ideološkoj interpretaciji.

Nakladnik podsjeća kako novela "Pamćenje. Google novela" ironizira današnje pretjerano oslanjanje na internetske tražilice kroz putopisnu priču o trojici sredovječnih muškaraca koji na konjima jašu preko cijele Hrvatske, od Aljmaša do Premanture.

"Kanon. Facebook novela" odvija se, ističe, u vrijeme velike izbjegličke krize 2015. i početka javne rasprave o tada aktualnoj Istanbulskoj konvenciji, a podijeljena je na sedam poglavlja od kojih svako na ironičan način aludira na jedno od kanonskih književnih djela zapadne kulture, od Homerove Ilijade do Joyceova Uliksa.

Ranko Matasović, ocjenjuje nakladnik, u duhovitoj i dosjetljivoj knjizi, napisanoj s puno autoironije, poručuje nam da su u različitim vremenskim razdobljima, u različitim kulturama, ljudi, usprkos svim razlikama, opet prilično slični, pa se i ideje za rješavanje njihovih problema kroz čitavu povijest vrlo malo razlikuju.

Akademik Ranko Matasović rođen je 1968. u Zagrebu. Vodeći je hrvatski poliglot i redoviti sveučilišni profesor na zagrebačkome Filozofskom fakultetu. U međunarodnim jezikoslovnim krugovima iznimno je cijenjen kao lingvist i indoeuropeist. H
Možda ste propustili...

28. MEĐUNARODNI ULIČNI FESTIVAL

Predstavljen ovogodišnji Cest is d’ Best

ANSAMBL PUTUJE U SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

LADO nastupa u sjedištu UN-a, u New Yorku

NA FESTIVALU ĆE SE PREDSTAVITI 55 NAKLADNIKA

Otvoren drugi Panonski festival knjige u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA OSIJEK

Svečani koncerti zborova, orkestara i ansambala svih dobi oduševili su publiku

2

MIROSLAV ČABRAJA, GLUMAC HNK-A U OSIJEKU

Često se okrećemo i žalimo za prošlošću, ali McMurphy ne, ni ja

3

190 GODINA GŠ U DONJEM MIHOLJCU

Nastupilo sedam glazbenih škola