Kultura
PREDSTAVLJEN PROGRAM 30. DANA MILKA KELEMENA

Festival će otvoriti Zagrebačka filharmonija
Objavljeno 30. ožujka, 2024.
Na jubilarnom će se festivalu od 11. do 21. listopada održati pet koncerata, jedna izložba i jedan okrugli stol

Dana 30. ožujka, na dan kad je 1924. godine rođen skladatelj Milko Kelemen, u njegovoj rodnoj Slatini predstavlja se program Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, koji se njemu u čast održava tijekom listopada. Ove godine iznimno zbog uskrsnih blagdana festivalski je program predstavljen dva dana prije.U spomen-sobi velikoga skladatelja u slatinskom Zavičajnom muzeju o programu jubilarnoga, 30. festivala Dani Milka Kelemena, koji se održava u stotoj obljetnici Kelemenova rođenja, govorili su predstavnici Festivalskog odbora i Programskog vijeća festivala. Festival se ove godine održava u organizaciji Grada Slatine i pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije, Ministarstva kulture i medija te Grada Slatine.

Jurica Culej, član Festivalskog odbora koji koordinira sve organizacijske aktivnosti festivala, naglasio je da Dani Milka Kelemena od utemeljenja svake godine okupljaju u Slatini ugledne hrvatske i svjetski poznate umjetnike, a ponajviše zahvaljujući međunarodnoj reputaciji velikana hrvatske glazbe Milka Kelemena kojemu je festival i posvećen.

- Dani Milka Kelemena znatno su pridonijeli kulturnoj i urbanoj afirmaciji Slatine, Virovitičko-podravske županije, ali i cijele slavonske regije. Ovogodišnji festival održava se od 11. do 21. listopada, i u deset dana festivala bit će održano pet koncerata, jedna izložba i jedan okrugli stol - rekao je Jurica Culej, dodavši da je program izradilo Programsko vijeće festivala u sastavu Berislav Šipuš, Goran Končar i Antonio Brzica.


Obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, koji je i predsjednik Festivalskog odbora, istaknuo je iznimnu važnost festivala za Grad Slatinu i za cijelu Virovitičko-podravsku županiju te da je kroz proteklih 30 godina postao simbolom grada i županije.

- Od ove godine festival se vraća pod organizacijsko okrilje Grada Slatine te će se, kao i proteklih godina, realizirati na vrlo visokoj razini - rekao je Nikolić i zahvalio Virovitičko-podravskoj županiji i Ministarstvu kulture i medija koji će uz Grad Slatinu svojim sredstvima pomoći u organizaciji festivala te svima koji su uključeni u organizaciju, kao i publici koja će posjetiti festivalska događanja.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Virovitičko-podravske županije Martina Bunić izrazila je zahvalnost Gradu Slatini što je prihvatio organizaciju Festivala, premda ona nije jednostavna, i time zapravo sačuvao ime Milka Kelemena, koje i treba čuvati u gradu Slatini, ali i Virovitičko-podravskoj županiji.

- Izuzetno mi je drago što kroz Dane Milka Kelemena u listopadu, mjesecu kulture i književnosti, zapravo povezujemo sve kulturne ustanove u Slatini, što čuvamo ime Milka Kelemena i pokazujemo budućim generacijama koliko je to bitno za Slatinu, za Virovitičko-podravsku županiju, ali i za Hrvatski i šire od toga - rekla je pročelnica Bunić.

Uobičajeno je da prije svečanog otvorenja Dana Milka Kelemena festivalska događanja započnu otvorenjem prigodne izložbe, a ove godine bit će to izložba festivalskih plakata u proteklih 30 godina, koja će u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja biti otvorena 11. listopada. Izložbu je najavio kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić, koji je podsjetio da Zavičajni muzej različitim kulturnim događanjima prati festival od njegova prvog održavanja 1995. godine

- Budući da je Zavičajni muzej baštinska kulturna ustanova, kroz proteklih 30 godina pokušao je svojim posjetiteljima približiti Kelemena i vrijeme u kojem je stvarao, drugu polovinu 20. stoljeća kao vrijeme rađanja suvremene umjetnosti. Naši posjetitelji mogli su vidjeti brojna umjetnička ostvarenja eminentnih hrvatskih, djelomično i svjetskih umjetnika, i ovaj ciklus završavamo presjekom koji nam pokazuje što je to festival donio svima nama. Plakatima dosadašnjih festivala želimo prikazati kako se vizual te manifestacije mijenjao i približiti mladima značenje Dana Milka Kelemena - istaknuo je Đuričić, rekavši da su plakati svjedoci povijesti kulturnih, društvenih i vizualnih promjena.

Potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Slatini Danijel Vilček najavio je okrugli stol na kome će biti predstavljeno drugo izdanje knjige Milka Kelemena "Poruka pateru Kolbu" u nakladništvu Male slatinske biblioteke.

- Budući da je u temeljima Matice hrvatske promicanje nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima znanstvenog i umjetničkog djelovanja, kakav je definitivno i ovaj festival, slatinski Ogranak i ove će godine pridonijeti obilježavanju tih dana, kao što to čini od samih početaka organiziranjem predstavljanja knjiga, okruglih stolova i nakladničkim djelovanjem - rekao je Vilček.

Govoreći o glazbenom programu ovogodišnjih Dana Milka Kelemena, član Programskog vijeća Antonio Brzica najavio je svečano otvorenje festivala 13. listopada nastupom Zagrebačke filharmonije u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Taj najveći i najugledniji hrvatski orkestar koji promovira hrvatsku i svjetsku glazbu u Slatini će izvesti Kelemenov Koncert za violinu i orkestar, za koji je 1954. godine dobio nagradu Zlatko Baloković.

Na festivalu će klavirski recital održati Duo Karša iz Osijeka, nastupit će ženski Kvartet saksofona ROYA iz Slovenije i Cantus ansambl, a festival će svojim nastupom završiti Zagrebački solisti.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

HRVATSKI KNJIŽEVNIK, PJESNIK, PREVODITELJ I UMJETNIK IZ DUBROVNIKA

Preminuo akademik Luko Paljetak

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

XIII. MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA MLADIH PIJANISTA

Porasla kvaliteta sviranja, napretka i broja učenika

2

GALERIJA KC-A

Izložba umjetnice Sibel Latin

3

U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Izložba "Od boemstva do vječnosti"