Magazin
BLISKI ISTOK I DALEKI MIR

Rezolucija UN-a i prekid vatre u Gazi
Objavljeno 30. ožujka, 2024.
Unatoč rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a, čini se da je primirje u Gazi još uvijek daleko. Izrael je kritizirao rezoluciju, Hamas je priopćio da ostaje pri svojim zahtjevima...

Zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a za trenutnim prekidom vatre u Pojasu Gaze ojačao je militantni islamistički Hamas i naveo ga da odbaci američki kompromisni prijedlog o novom dogovoru o taocima - izjavio je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz. On je u razgovoru za radio Izraelske vojske rekao da je razočaran što SAD nije uložio veto na rezoluciju. "Očekujemo da nas prijatelji osnaže u ovom teškom trenutku, a ne da nas oslabe protiv Hamasa i svih drugih neprijatelja", rekao je Katz.Gotovo šest mjeseci nakon početka rata Vijeće sigurnosti UN-a prvi je put pozvalo na "trenutni prekid vatre" u Pojasu Gaze. Osim toga najmoćnije tijelo u Ujedinjenim narodima zahtijeva trenutačno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca koje drži militantna islamistička teroristička milicija Hamas. Usvajanje rezolucije bilo je moguće jer SAD, za razliku od prijašnjih glasanja o zahtjevu za trenutačnim prekidom vatre, ovaj put nije uložio veto, nego je bio suzdržan prilikom glasanja. Za odluku je glasalo preostalih 14 članica Vijeća.

UTJECAJ NA RAT NEJASAN


Rezolucija poziva na prekid vatre za vrijeme islamskog mjeseca posta ramazana, koji je počeo prije dva tjedna. Također se naglašava potreba da se omogući više humanitarne pomoći u Pojas Gaze i da se ojača zaštita civila na palestinskom području. Ovom odlukom, koja je obvezujuća prema međunarodnom pravu, dodatno je pojačan međunarodni pritisak na sukobljene strane Izrael i Hamas. Međutim, upitno je hoće li i u kojoj mjeri rezolucija imati utjecaja na odluke izraelske vlade premijera Benjamina Netanyahua ili Hamasa o daljnjem tijeku rata.

Kao odgovor na, kako je rekao, "promjenu američkog stava" izraelski premijer Benjamin Netanjahu otkazao je planirani put dvojice izraelskih diplomata u Washington. SAD je, rekao je Netanjahu, odstupio od svog "principijelnog stava". Propust da iskoriste veto bilo je, rekao je Netanjahu, "jasno povlačenje" s prethodnog stajališta i utječe na ratne napore protiv Hamasa u Pojasu Gaze kao i na napore da se oslobode taoci.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby, međutim, rekao je da američki stav ostaje isti. "Vrlo smo razočarani što neće doći u Washington D.C. kako bi nam pružili priliku da s njima obavimo detaljnu raspravu o održivim alternativama operaciji u Rafi", rekao je Kirby o otkazivanju posjeta izraelskog izaslanstva. Visoki američki dužnosnici, kako je rekao Kirby, nastavit će sastanke u odvojenim razgovorima s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom, koji je trenutno u Washingtonu.

Napori da Vijeće sigurnosti UN-a pozove na prekid vatre do sada nisu uspjeli, uglavnom zbog SAD-a. Od početka rata u listopadu prošle godine Washington, najbliži izraelski saveznik, protivio se prekidu vatre i tri je puta uložio veto na rezolucije. Predstavnici SAD-a pozivali su na kraće "prekide vatre". No sad je Washington napravio zaokret i prvi put u rezoluciji pozvao na "trenutni i trajni prekid vatre" u ratu u Gazi. Međutim Rusija i Kina uložile su veto. Nacrt rezolucije za Moskvu i Peking nije išao dovoljno daleko. U njihovim je očima tekst bio, između ostalog, previše proizraelski i mjestimično nedovoljno obvezujući.

Najviši predstavnici Europske unije pozdravili su rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a. "Provedba ove rezolucije ključna je za zaštitu svih civila", napisala je predsjednica EU komisije Ursula von der Leyen na društvenoj mreži X. Slično su izjavili i predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel i povjerenik za vanjske poslove Josep Borrell. EU je već prije dva tjedna pozvao na prekid vatre. U izjavi sa samita Vijeća EU-a navodi se da oni pozivaju na trenutni humanitarni prekid vatre "kao preduvjet za trajni prekid vatre, bezuvjetno oslobađanje svih talaca i pružanje humanitarne pomoći".

BAERBOCK NA TURNEJI


Unatoč rezoluciji teroristička organizacija Hamas prema vlastitim navodima ostaje pri svojim zahtjevima, a oni uključuju, osim sveobuhvatnog prekida vatre, povlačenje izraelskih trupa iz Gaze i povratak raseljenih ljudi. Teroristička organizacija za dosadašnji neuspjeh pregovora okrivila je Izrael. Sam Izrael pak odbija povlačenje i trajni prekid vatre - obje točke su nespojive s ratnim ciljem potpunog uništenja Hamasa. Uvjete militantnog islamističkog Hamasa za prekid vatre Izrael je odbacio. Zahtjevi su pokazali da Hamas nije zainteresiran ni za kakav dogovor, stoji u priopćenju iz ureda premijera Benjamina Netanjahua.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock (Zeleni) tijekom posjeta palestinskim autonomnim područjima na Zapadnoj obali založila se za "reorganizaciju palestinskih vlasti kroz tehnokratsku vladu". Palestinci sada trebaju perspektivu bolje, nenasilne budućnosti u vlastitoj državi bez Hamasa, rekla je Baerbock nakon razgovora sa svojim palestinskim kolegom Riadom al-Malikijem i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom. Baerbock je razgovarala i s izraelskim kolegom Katzom. Prethodno je boravila u Egiptu, gdje je pozdravila donošenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. (ARD/DW)
Možda ste propustili...

BURLESKA I KABARE U HRVATSKOJ: RIJEČKA I CRESKA ISKUSTVA

Ponekad komedija, a ponekad i tragedija

UREDNIKOV IZBOR: HITOVI ZNANJA

Ženska magija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana