Sport
ZA NEKE JE EURO NEDOHVATLJIV

Susjedi, Bosna i Hercegovina, kao i Crna Gora, u Europi su samo - nogometni liliputanci
Objavljeno 29. ožujka, 2024.

U utorak navečer, nakon drame i izvođenja penala u finalu doigravanja za plasman na Europsko nogometno prvenstvo 2024., poznato je kompletno društvo koje će ovoga ljeta zaigrati u Njemačkoj. Posljednji su vizu izborili Gruzija, Poljska i Ukrajina, a plasmanom Gruzijaca smanjio se broj država koje nikada nisu nastupile na nogometnoj eurosmotri.



Naime, Gruzijci su u finalu baraža pobijedili Grčku s 4:2 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, prvi put u povijesti idu na Euro te su postali ukupno 36. reprezentacija koja će zaigrati na Europskim prvenstvima. S obzirom na broj europskih država (nekada i sada, Sovjetski Savez, Zapadna i Istočna Njemačka i Jugoslavija računaju se kao posebne momčadi), odnosno saveza, to znači da ukupno 19 reprezentacija nije nikada stiglo do Eura od njegova osnivanja 1960. godine. Među tim društvom koje nikada nije nastupalo na eurosmotri su i naši susjedi, Crnogorci te Bosna i Hercegovina. Iako je BiH imala sjajnu generaciju predvođenu Džekom i imaju jedan nastup na SP-u (2014. u Brazilu), vrata europskih prvenstva nikada nije otvorila. Uz BiH Euro nikada nisu vidjeli Gibraltar, Andora, Farski Otoci, San Marino, Malta, Lihtenštajn, Luksemburg, Cipar, Moldavija, Kosovo, Crna Gora, Bjelorusija, Estonija, Litva, Izrael, Armenija, Azerbejdžan i Kazahstan. Jasno je, to su sve redom nogometni liliputanci. I dok su Njemačka, Francuska, Španjolska, Engleska, Nizozemska, Belgija, Portugal, Hrvatska... redoviti sudionici Eura, eurosmotra je dohvatljiva i za Albaniju, Austriju, Bugarsku, Finsku, Grčku, Island, Latviju, Sjevernu Makedoniju, Sjevernu Irsku, Norvešku, Poljsku, Republiku Irsku, Rumunjsku, Škotsku, Slovačku, Sloveniju, Švicarsku, Tursku, Ukrajinu, Wales te od ovog ljeta i Gruzija.

Inače, od 2016. godine povećao se broj sudionika na 24 reprezentacije, što je iskoristilo šest momčadi. Tako su te 2016. svoje prve nastupe na Euru upisali Albanija, Island, Sjeverna Irska i Wales, a 2020. Finska i Sjeverna Makedonija. I. Li.
NJIH 19 NIKAKO DO EURA
Uz Bosnu u Hercegovinu te Crnu Goru, Euro nikada nisu vidjeli Gibraltar, Andora, Farski Otoci, San Marino, Malta, Lihtenštajn, Luksemburg, Cipar, Moldavija, Kosovo, Bjelorusija, Estonija, Litva, Izrael, Armenija, Azerbejdžan i Kazahstan.

Možda ste propustili...

SPLITSKI KLUB IMA NOVOG PREDSJEDNIKA

Iz Presoflex gradnje iz Požege na čelo Hajduka

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

Najčitanije iz rubrike