Svijet
KREMLJ I DALJE OPTUŽUJE UKRAJINU

Rusija: Napad nisu izveli islamisti
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u srijedu kako je "iznimno teško povjerovati" da bi Islamska država imala kapacitet pokrenuti napad na koncertnu dvoranu u Moskvi. Zaharova je na brifingu s novinarima rekla da Ukrajina stoji iza napada u dvorani Crocus City Hall, najsmrtonosnijeg u Rusiji u posljednjih 20 godina. Islamska država preuzela je odgovornost za masakr, a američki dužnosnici kažu da imaju obavještajne podatke koji pokazuju da ga je izveo afganistanski ogranak te organizacije, Islamska država Horasan. Ukrajina je više puta demantirala da ima bilo kakve veze s napadom. No Zaharova je rekla kako je Zapad požurio pripisati odgovornost Islamskoj državi kako bi maknuo krivnju s Ukrajine i zapadnih vlada koje je podržavaju. "Kako bi odagnali sumnje kolektivnog Zapada, hitno su morali nešto smisliti, pa su pribjegli ISIS-u. Izvukli su asa iz rukava", rekla je.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da su napad izveli islamistički militanti, ali je sugerirao da je bio u korist Ukrajine i da je Kijev možda imao ulogu u napadu. Putin je rekao kako je netko s ukrajinske strane pripremio "prozor" za naoružane napadače da pobjegnu preko granice prije nego što su u petak navečer uhvaćeni u zapadnoj Rusiji. Međutim, u utorak je bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko rekao kako su naoružani napadači prvo pokušali prijeći u njegovu zemlju, nakon čega su krenuli prema Ukrajini jer su shvatili da ne mogu prijeći u Bjelorusiju. H
NESTALIMA SE SMATRA JOŠ 95 OSOBA
Devedeset i pet osoba i dalje se smatra nestalima nakon prošlotjednog terorističkog napada u Moskvi. Službeni broj stradalih u napadu u koncertnoj dvorani Crocus City Hall sada je 140 mrtvih i 182 ranjenih. Ruski istražitelji kažu da su akciju izvela četiri napadača koristeći se kalašnjikovima. Okupljeni na chatu na Telegramu, prijatelji i obitelji dijele imena ljudi za kojima se još traga i međusobno si pružaju podršku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana