Sport
NAKON STANKE PUT U PODRAVINU

Zekić: Problem je - glava.
Valjda je sad čista
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
Uoči gostovanja na koprivničkom “Kušek - Apašu” postavlja se pitanje - mogu li Zoran Zekić i momčad ponuditi nešto novo

Nogometaši Osijeka posljednji krug prvenstva otvorit će na gostovanju u Koprivnici, koja je u posljednje vrijeme opet stratište njihovih ambicija, čak i kobna za dva prethodnika Zorana Zekića na klupi Bijelo-plavih.



Osijek je u Podravini u posljednja dva dolaska doživio poraze koji su njegove trenere stajali posla. U proljeće prošle godine ondje je na nevjerojatan način svoj kratki opus na klupi osječke momčadi završio Borimir Perković. Osijek je u toj utakmici do sudačke nadoknade imao prednost od 1:0, a onda je sve to uspio prosuti i doživjeti poraz. Tada je na klupi "farmacueta" sjedio današnji Osijekov strateg Zoran Zekić. Jesenas je, pak, tamo "glavu izgubio" Stjepan Tomas nakon poraza 1:0, a naslijedio ga je - Zoran Zekić.

Sve je u glavi


Dakle, Zekić ispada važna točka u spirali tih Osijekovih susreta u Koprivnici u posljednje vrijeme. Inače, prije ta dva poraza Bijelo-plavi su ondje nanizali sedam utakmica s pozitivnim rezultatima, unutar kojih je bilo pet pobjeda i dva remija. Razne su priče bile u tom razdoblju. Osijek je nekada pobjeđivao lako, nekada nešto teže, a znao se i spašavati poraza. No danas sve to izgleda kao daleka prošlost jer se osječkoj momčadi vratilo prokletstvo gostovanja na "Kušek - Apašu" koje je svojedobno bio prekinuo, pogađate - Zoran Zekić. U kolovozu 2016. Zekić je s Osijekom prekinuo niz od čak 13 utakmica bez pobjede na koprivničkom stadionu, ali trenutak u kojem se sada nalaze on i momčad kompliciraniji je nego prije osam godina. Bijelo-plavi su tada bili u uzletu, a trenutačno su u slobodnom padu u kojem traže granu za koju bi se uhvatili kako bi ga zaustavili. Izgubili su u međuvremenu četvrto mjesto, izgubili su povjerenje navijača i još dosta toga, pa je doista teško reći kakvi će se pojaviti u petak na tom stadionu.

- S obzirom na trenutak u kojem se nalazimo, bit će to vrlo teško gostovanje za nas. Trebamo biti čiste glave u toj utakmici jer najveći dio problema koje imamo dolazi upravo iz glave - smatra trener Bijelo-plavih.

Za pripremu tog susreta Zekić je dobio tjedan dana više nego što je uobičajeno, zbog stanke u prvenstvu, ali pitanje je koliko je toga mogao napraviti u tom razdoblju s obzirom na to da mu je nedostajao određeni broj igrača, koji je bio uključen u akcije raznih reprezentacija.

Očekuje se nešto novo


No, kako bilo, od Zekića i momčadi u toj se utakmici očekuje - nešto novo. Prije svega u samoj igri, a možda i u sastavu, jer proljetni dio sezone trebao je, između ostalog, poslužiti i kao platforma u kojoj će se polako početi pripremati momčad za sljedeću sezonu. Međutim, sa slabim rezultatima ta se misao vodilja nekako izgubila. Na tom putu veću minutažu trebali su dobiti neki mlađi igrači ili oni koji su trebali dokazati kako se na njih može računati i sljedeće sezone. Međutim, taj plan nekako je iščeznuo u problemima s kojima se suočavaju Bijelo-plavi. Zato i dalje lebdi pitanje hoće li se Zekić odlučiti na određene promjene u početnoj postavi ili će se nastaviti mučiti s idejama koje mu nisu donijele previše toga dobrog posljednjih mjesec-dva. Istina, manevarski prostor na tom planu nije Zekiću prevelik, ali ga ima, to više što je dobio jasne signale od sportskog direktora Josea Bota i klupskih čelnika za opsežnije uvođenje mlađih snaga. Osim toga, brzo će doći vrijeme u kojem će trebati donijeti odluke o eventualnom aktiviranju otkupa Enisa Čokaja i Ladislava Almašija, koji su na posudbama, a u razdoblju koje je iza Bijelo-plavih nisu imali baš prevelik prostor za dokazivanje. Ostalo je još tih devet utakmica u kojima će Osijek pokušati nekako dohvatiti to četvrto mjesto i mogući plasman u Europu, čime bi se ostvario bar minimalni cilj ove sezone, ali u isto vrijeme ti bi susreti trebali pružiti jasniju sliku o tome na koga će se računati u sljedećoj sezoni.

Bez obzira na to radi li se o mladim ili posuđenim igračima. Ti odgovori još uvijek su u magli...

Dalibor Keler
U KOPRIVNICI BEZ PETRA PUŠIĆA
Trenutačno je izvjesno kako će susret s Koprivničanima propustiti veznjak Petar Pušić, koji je skupio tri akumulirane javne opomene, zbog čega će morati na prisilni odmor. Za momčad vjerojatno neće konkurirati ni Kristijan Lovrić, koji se vratio u normalan trening, ali iza njega je duža stanka, pa će se na njegov eventualni povratak u momčad još malo pričekati. Izbor ostalih igrača ovisit će i o tome u kakvom će se stanju vratiti reprezentativci, a jasniju sliku njihova stanja trener Zoran Zekić trebao bi imati danas, kada će mu na okupu opet biti sve igračke snage.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike