Sport
TRADICIONALNI IZBOR SPORTAŠ ‘23

Donna je “privatizirala” izbor, ponovno je najbolji Krajinović kao i odbojkaši Murse Osijek
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
Proglašenje završeno uz We Are The Champions. Za sve bivše, aktualne i buduće šampione u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji

Bez obzira na to što smo već dobro zagazili u olimpijsku godinu, valja se prisjetiti i sportskih dostignuća iz 2023., koja su nam podarile sportašice, sportaši i klubovi grada Osijeka, ali i Osječko-baranjske županije. Akcija je već dobro poznata, Sportaš ‘23, koji broji već 66. izdanje, a i ovo je bilo u organizaciji Zajednice osječkog sporta (ZOS), Športske zajednice Osječko-baranjske županije i našeg i vašeg Glasa Slavonije.



Donna i Antonio


Novo je bilo mjesto okupljanja, prvi put svečanost proglašenja održana je u Centru za posjetitelje Tvrđa. Laureati su se ustalili posljednjih godina, najbolji u prošloj dominirali su i dvije godine prije, a neki su samo nastavili niz. Proglašenje je bilo u 12 kategorija.

Tako je najuspješniji sportaš grada Osijeka drugi put u tri godine postao Antonio Krajinović (Kickboxing klub Sveti Duh), svjetski prvak u K1 do 75 kilograma, peti sa Svjetskog kupa i državni prvak u četiri discipline (K1, full contact, kick light i light contact) i dvije kategorije (do 75 i 79 kg).

- Prošla je godina bila izuzetno uspješna, doista se mogu pohvaliti i ponositi. Na državnoj sam razini sve osvojio, najveći je rezultat svakako svjetski naslov, jedino nastup u Svjetskom kupu nije prošao prema očekivanjima, u Budimpešti sam završio na petom mjestu. Nije mala stvar dobiti priznanje u svojoj sredini, ovo je već drugo u gradu, što je samo dodatna motivacija za ovu godinu, u kojoj ću pokušati sve ovo bar ponoviti na amaterskom planu. Ako se pruži i prigoda za profesionalne nastupe, spreman sam za sve izazove - kaže najbolji sportaš Osijeka.

Na županijskoj razini priznanje za isti sport, ali drugog borca. Andrej Kedveš iz đakovačkog Kickboxing kluba Blitz lani u studenom izborio je svjetsku titulu u kategoriji do 71 kilograma, a postao je i član Gloryja, nastupio je na turniru najjače kickoboxing organizacije na svijetu.

Kod sportašica bilježimo jubilarku, Donna Vekić (TK Tennis Talents) “privatizirala” je dodjelu, ovo joj je 10. priznanje za najbolju u gradu, a stiglo je i još jedno u OBŽ-u, gdje također već dugo nema prave konkurencije. Igrala je lani četvrtfinale Australian Opena, osvojila WTA 500 turnir u Monterreyu, izborila i finale Berlina, osvojila Hopman Cup, te je godinu završila 23. na WTA listi.

Opet mursaši


Dvostruko slavlje i za odbojkaše s Drave. Mursa-Osijek peti put je bez premca u gradu (niz traje od 2019.), a drugi put u županiji. Za to je bilo potrebno osvojiti Kup Hrvatske, igrati finale doigravanja za prvaka, a dobri rezultati u CEV kupu i MEVZA ligi nisu bili za bacanje, kao ni uspjesi mlađih dobnih kategorija.

Novi (stari) najsupješniji trener u slavonskoj metropoli je Tomislav Bilandžić (Kickboxing klub Sveti Duh). On, osim svjetskog seniorskog prvaka i najboljeg sportaša u gradu, vodi brigu o trećem mlađem junioru Europe, a klub se može pohvaliti i s 30 osvojenih odličja na državnim smotrama, što je najbolji pokazatelj i kvalitete struke.

Poznata imena primila su pokale u konkurenciji parasportaša/sporta gluhih. Pojedinačni laureat je Darko Sarapa, kuglač ŠUS Svjetlost, koji je na Europskom prvenstvu za slijepe i slabovidne osvojio čak tri odličja, pojedinačno zlato, ekipno srebro i broncu u kombinaciji u kategoriji b2. Naravno, državni primat se podrazumijeva. Ovi pojedinačni dosezi presudili su da ekipni primat zasluži upravo ŠUS Svjetlost iz Osijeka, koja je na državnoj razini osvojila naslov prvaka države u šahu, viceprvaka u kuglanju i treće mjesto u električnom pikadu.

Nije upitna ni budućnost, a na podiju su završili i osvajači Trofeja “Kuna”, koji idu u ruke mladih i perspektivnih sportašica i sportaša. Za 2023. su nagrađeni gimnastičar Patrik Felinger (GK Inova-gim), kadetski prvak i viceprvak na konju s hvataljkama i parteru. Petar Papa (Mačevalački klub Dmitar Zvonimir) najbolji je u Hrvatskoj u U13 konkurenciji. Veslačka kombinacija Lovro Rudec/Luka Grgić (VK Iktus) najbolji su dvojac bez kormilara na posljednjem PH-u za lake seniore, uzeli su i dva naslova za mlađe juniore (dvojac i četverac bez), a bili su i dio brončanog osmerca. Snalaze se i u međunarodnim vodama, peti su mlađejuniorski dvojac bez na Balkanu, imaju i prvo i treće mjesto s regate u Mariboru i Münchenu. Svestrani mladi atletičar Stjepan Tarcal (AK Slavonija Žito) u skoku s motkom je bez premca u konkurenciji kadeta i mlađih juniora, dok je državni juniorski viceprvak. Druga mjesta osvajao je i na trkaćim dionicama od 100 do 400 metara, bio je član klupskih štafeta, a okušao se i u kadetskom petoboju, gdje je bio brončani. Boksač Luka Tolj (BK Osijek) U18 je prvak Hrvatske do 80 kilograma, a na EP-u je stigao do četvrtfinala. Listu “Kuna” zaključuje plivačica Buga Vukić (PK Osijek), koja je prsnim stilom dominirala u konkurenciji juniorki (veliki bazen) na 100 metara, a ima i postolja u kadetskoj i mlađejuniorskoj konkurenciji.

Glas Slavonije dodjeljuje nagrade Sokol i Uzor-trofej Matija Ljubek. Prvu su dobili Josip Kalem (Odbojkaški klub Belišće) i Ivan Šutalo (NK Olimpija), a druga je pripala predsjedniku NK Osijek, Ferencu Sakalju. “Ljubek” je otišao čelnom čovjeku NK Osijek ponajprije zbog izgradnje najmodernijeg stadiona u Hrvatskoj, Opus Arene, koja je u ljeto 2023. otvorila svoja vrata.

Kraj je bio u znaku sopranistice HNK-a Ivane Medić, s kojom je i započela 66. proglašenje. Uvod je bio u znaku Lijepe naše, a do novog sportskog druženja uslijedio je ispraćaj uz We Are The Champions. Za sve bivše, aktualne i buduće šampione u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Nino Benčina
GRAD I ŽUPANIJA KONSTATNO PODIŽU ULAGANJA U SPORT

 

Lokalna samouprava čvrsto stoji i pomaže svoje sportašice i sportaše, klubove iz grada na Dravi i Osječko-baranjske županije. Ne osjete je samo oni najbolji, koji participiraju na vrhunskoj, profesionalnoj razini. Nemala ulaganja idu prema onim sredinama gdje je promocija bavljenja aktivnostima i zdravog načina života također na sve većoj razini. Porast financijske injekcije potvrdio je i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

- Grad je partner i sponzor svim svojim sportašima i sportskim kolektivima, na koje smo itekako ponosni. Izdvajanja iznose šest milijuna eura za ovu godinu. Riječ je o povećanju od 300.000 u odnosu prema prošloj te čak 600.000 u odnosu prema prvoj godini mandata. Nismo zaboravili ni infrastrukturu. Tako smo SRC Copacabana završili za šest mjeseci te je prvi put na ovim prostorima napravljen i bazen olimpijskih dimenzija. Upravo je u tijeku obnova Srednjoškolskog igrališta kao i onih javnih u gradskim četvrtima. Obnova je na terenima NK Olimpija, planiramo uskoro isto kod NK Radnik i NK Grafičar Vodovod, zajedno sa županijom kupili smo Iktus, koji ostaje veslački dom. Privukli smo i sredstva za rekonstrukciju Gradskog vrta i SD i parka Zrinjevac, sve kako bi sportaši i rekreativci imali još bolje uvjete - rekao je prvi čovjek slavonske metropole.

Skrštenih ruku nisu ni u Osječko-baranjskoj županiji, koja ove godine i službeno nosi laskavi naziv Europske regije sporta.

- Već smo prošle godine povećali ulaganja u kapitalne investicije sportskog karaktera, a isto smo učinili i ove, izdvojivši 400.000 eura za projekte izgradnje, rekonstrukcije i obnove sportskih terena diljem županije, kao i za nabavu potrebne opreme. Potpisali smo ukupno 45 ugovora, 20 s jedinicama lokalne samouprave i 25 ugovora sa sportskim klubovima i udrugama s namjerom da, ravnomjerno i u svim dijelovima županije, razvijamo sportske aktivnosti i potičemo nove naraštaje da se uključe u rad klubova i udruga. U ovoj ćemo godini poseban naglasak staviti upravo na djecu i mlade, ali i rekreativne sportaše i građane te ćemo im nizom manifestacija nastojati približiti sportski način života i potaknuti ih na promjenu životnih navika - najavio je župan Mato Lukić.

Njegov prethodnik također je bio na svečanosti u Tvrđi, ali ovaj put u svojstvu potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH. Ivan Anušić dobro zna sve benefite bavljenja sportom.

- Grad Osijek i Osječko-baranjska županija organiziraju velike sportske manifestacije, europske i nacionalne, koje se održavaju tijekom cijele godine. Imaju svjetski priznate sportaše koji, kada gostuju diljem svijeta, nose sa sobom svoj grad i županiju. Bitno je naglasiti da smo na karti sporta, i nacionalnoj, i europskoj, i svjetskoj, prepoznati i imamo se čime pohvaliti. Sport treba promovirati. Sportom se treba baviti. Sport treba podupirati, što itekako čine Grad Osijek i Osječko-baranjska županija - naglasio je Ivan Anušić.

Možda ste propustili...

POVRATAK NA STAZU NEKAD NAJBOLJEG SKIJAŠA SVIJETA

Marcel Hirscher skijat će pod nizozemskom zastavom

POBJEDOM ČESTITATI NAVIJAČIMA ROĐENDAN

Napokon smo uhvatili zamah i naravno da ne mislimo sad stati

Najčitanije iz rubrike