Osijek
HITNA HELIKOPTERSKA SLUŽBA

Hitna slijeće u kampus, tik do osječkog KBC-a
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
BEROŠ: Povezujemo sve dijelove hitne medicinske službe kako bismo na najbolji način pomagali građanima

Polaznici osječkog tima Helikopterske hitne medicinske službe (HEMS - Helicopter Emergency Medical Services) u nedjelju su na prostoru Zračne luke Osijek imali posljednji dan ciklusa edukacije potrebne za rad u helikopteru, te za šest dana Osijek postaje jedna od četiri baze za usluge helikopterske hitne medicinske službe za Hrvatsku. Sedam dana u tjednu u kontinentalnom dijelu Hrvatske baze Osijek i Zagreb bit će operativne u razdoblju dnevne vidljivosti, a dvije baze, u Rijeci i Splitu, bit će operativne 24 sata sedam dana u tjednu.



Brže i kvalitetnije


Tom je prigodom polaznike HEMS-a posjetio ministar zdravstva Vili Beroš koji je istaknuo da je ukupna vrijednost projekta uspostave HHMS-a 62,5 milijuna eura, od čega je deset milijuna eura nepovratnih EU sredstva.


- Iz sljedećeg višegodišnjeg EU financijskog okvira planiramo namiriti i veći dio potrebnih sredstava. Početkom letačkih aktivnosti Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS), koje se očekuju za šest dana, bit će pokriven cjelokupni teritorij države, te će biti osigurana brža i kvalitetnija pomoć građanima - kazao je ministar Beroš, dodavši da je edukacije u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu prošlo ukupno 100 polaznika, 50 liječnika te 50 medicinskih sestara i tehničara.

Podsjetio je da je za funkcioniranje svake baze potrebno 16 liječnika, medicinskih sestara i tehničara.


- Na ovaj način stvaramo "kariku koja nedostaje", jer na kopnu imamo mrežu novih vozila hitne pomoći, na moru šest novih brodica, a planira se izgradnja još njih pet. Ovim projektom povezujemo sve dijelove hitne medicinske službe kako bismo na najbolji način pomagali građanima - poručio je Beroš.

Prema njegovim riječima, u provedbi projekta odlučili su se za koncept koji će zemljopisno pokriti cijelu Hrvatsku, zbog čega su iskorišteni postojeći infrastrukturni uvjeti pri zračnim lukama u Osijeku, na Krku, Braču i u zagrebačkom Zrakoplovno-tehničkom zavodu.

- Baze su povezane s tercijarnim zdravstvenim ustanovama, u kojima se može pružiti najkompleksnija pomoć građanima, a to su KBC-ovi Osijek, Rijeka, Split i Dubrava. Na taj smo način koncipirali ustroj nove hitne medicinske službe, letačke aktivnosti ugovorili smo za razdoblje od sedam godina, a nakon toga razmotrit ćemo je li ovo optimalan model, te po potrebi mijenjati položaj baza i drugih elemenata ove službe - najavio je Beroš, istaknuvši da se želi ustrojiti mreža sletnih površina uz druge zdravstvene ustanove, pri čemu se jedan helidrom već gradi u Slavonskom Brodu, a planiraju ih izgraditi i u Puli i Zadru.

Na upit zbog čega se u kontinentalnom dijelu Hrvatske organiziraju samo dnevni letovi HEMS-a, Beroš objašnjava kako, s obzirom na broj bolnica i postojeću cestovnu infrastrukturu, noćni letovi u ovome trenutku nisu potrebni, a i znatno bi povećali ukupne troškove, čak za 40 posto za taj dio Hrvatske.


Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić uspostavu HEMS-a u Osijeku s 20 djelatnika ocijenio je dodatnim iskorakom u poboljšanju kvalitete zdravstvene usluge i zaštite pacijenata.

- Kvalitetan i brz pristup bolnicama dovodi do poboljšanja zdravstvenog ishoda pacijenta. Ovim se Osijek učvršćuje kao medicinsko središte istočne Hrvatske, operativno je određena baza u Osijeku, helikopter slijeće na helidrom u kampusu, samo 850 metara od KBC-a. Raduje me da će ovaj helidrom biti privremen, s obzirom na to da će budući KBC u Gackoj, vrijedan više od 700 milijuna eura, imati vlastiti helidrom - poručio je Radić.

Povijesni trenutak


Uspostavu HEMS-a povijesnim trenutkom za istočnu Hrvatsku ocijenila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu OBŽ-a Silvana Sabo, naglasivši da će početkom rada te službe biti omogućen pristup pacijentima koji su teže dostupni i kompleksnijeg stanja te će on omogućiti puno izgledniji postotak preživljavanja i kvalitetnije liječenje.


Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić izrazio je uvjerenje da će koordinacija kopnenih i zračnih snaga stanovnicima istoka Hrvatske dati dodatan osjećaj sigurnosti.

- Do kraja ove godine treba doći do završetka izgradnje i posljednje dionice koridora 5C, što znači da će promet biti i nekoliko puta intenzivniji. Dodatan je to razlog za uspostavu helikopterske službe u ovom dijelu Hrvatske - podsjetio je Lukić, napomenuvši da su ulaganja u zdravstvo OBŽ-a intenzivna.

Uz ministra zdravstva Beroša prezentaciji službe HEMS-a u Osijeku nazočili su i zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Damir Važanić, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek Krunoslav Šego, voditelj usavršavanja medicinskih sestara Antun Bajan, voditelj službe za tehničke poslove KBC-a Osijek Zorislav Guttler te predstavnici Eliance Aviation Juan Sinisterra i Javier Gonzalez Megias.

Tomislav Prusina
Kvalitetan i brz pristup bolnicama dovodi do poboljšanja zdravstvenog ishoda pacijenta, ističe Radić

Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

KRVOPIJE SU SE OVE GODINE POJAVILI RANIJE

Zbog krpelja prava navala na veterinarske ambulante

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike