Zdravlje
REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA

Istražen protein koji utječe na pojavu ateroskleroze
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
Ova spoznaja upozorava na mogućnost sprečavanja srčanih i moždanih udara

Srčani i moždani udar nažalost vrlo su česta pojava i nerijetko vode do gubitka životne bitke. Ukoštac s ovom temom uhvatili su se austrijski i njemački stručnjaci te zajedničkim snagama došli do otkrića koje bi moglo spriječiti njihovu pojavu, javlja Međunarodni ured Grada Beča.Posljedica začepljenja arterijskih krvnih žila koje izaziva ateroskleroza jesu srčani i moždani udar – najčešći uzroci smrti u svijetu. Iako su ovi smrtni uzročnici nažalost brojni, do sada nije bilo posve jasno zašto i kako dolazi do patoloških promjena u arterijama. U nedavnom istraživanju u kojem je, uz Sveučilišnu kliniku u Würzburgu, sudjelovalo i Medicinsko sveučilište u Beču otkriveno je mnoštvo zanimljivih i korisnih činjenica koje bi mogle dovesti do napretka u liječenju ove bolesti, kao i ranog otkrivanja te propisivanja odgovarajuće terapije. Časopis Nature Cardiovascular Research objavio je doseg njihova istraživanja.

Već je poznato da specijalizirane stanice odnosno makrofagi igraju ključnu ulogu kada je riječ o razvoju ateroskleroze. Makrofagi sudjeluju u stvaranju takozvanih plakova, koji pak dovode do sužavanja arterija, što može izazvati srčani i moždani udar. Ipak, još nije poznato kako točno makrofagi funkcioniraju u cijelom tom procesu, javlja Međunarodni ured Grada Beča.

Ne bi li otkrili što je doista posrijedi, znanstvenici s glasovitih institucija u Beču i Würzburgu odlučili su detaljno proučiti protein TREM2 (Triggering Receptor Expressed on Myeloid Cells), dodaje se u izvješću Međunarodnog ureda Grada Beča. Upravo taj protein kontrolira aktivnost makrofaga, iz čega je razvidno da je njegov utjecaj na pojavu i razvoj ateroskleroze itekako moguć. Nestabilni plakovi mogu vrlo lako puknuti i tako povećati mogućnost srčanog i moždanog udara. Međutim u ovoj je priči uloga proteina TREM2 izuzetno važna. On regulira opstanak takozvanih pjenastih stanica čije nakupine čine veliki dio plakova te usto potiče razgradnju oštećenih stanica, čime se nastanak prjetećih plakova uvelike ograničava, tvrde znanstvenici.

U svrhu ovog istraživanja i potvrde otkrića miševi skloni aterosklerozi liječeni su posebnim antitijelom koje djeluje na protein TREM2. Takvim je pristupom smanjeno stvaranje nestabilnih plakova. Ova spoznaja upozorava na mogućnost sprečavanja srčanih i moždanih udara djeluje li se na spomenuti protein. Također, protein TREM2 mogao bi poslužiti i kao potencijalni biomarker za rano otkrivanje bolesti. Rezultati ove studije otkrivaju mnogo toga o aterosklerozi te nude nove mogućnosti liječenja i razvoja terapije.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

BICIKLIRANJE ZA FIZIČKO I MENTALNO ZDRAVLJE

Skida kile, jača i oblikuje mišiće nogu i stražnjice

NUTRICIONIZAM ZDRAV JUTARNJI OBROK

Puni nas energijom i dugo održava sitima

Najčitanije iz rubrike