Osijek
PROMENADA POPUT ZAGRLJAJA

Ostvarenje sna: Spojit će se Donji i Gornji grad
Objavljeno 23. ožujka, 2024.
RADIĆ: Promenada će se širiti prema zapadu, od upravne zgrade Hrvatskih voda prema Višnjevcu

Ove ćemo godine ispuniti san generacija i generacija Osječana, a to je spajanje Gornjeg i Donjeg grada našom promenadom, najavio je u petak, prilikom obilaska radova na drugoj poddionici kod osječkog KBC-a, gradonačelnik Ivan Radić.



Dvanaest kilometara


Konture posljednjeg koraka već se dobro naziru, završeni su svi radovi u vodi, koje je često ometao nepredvidljivi vodostaj Drave, te su preostali radovi na obaloutvrdi i krunskom nasipu u duljini od 100 metara. Nakon završetka ove poddionice i najavljenog širenja promenade prema Višnjevcu Osijek će se moći podičiti šetnicom uz rijeku u duljini od čak 12 kilometara, što ju svrstava u najduže takve šetnice u Europi.


“S obzirom na to da je danas (petak, nap. a.) Svjetski dan voda, odlučili smo obići radove na drugoj poddionici naše promenade prema Donjem gradu, koji se, kako smo se mogli uvjeriti, odvijaju planiranom dinamikom, te sa zadovoljstvom možemo reći da ćemo ove godine ispuniti san generacija i generacija Osječana, a to je spajanje Gornjeg i Donjeg grada našom promenadom", poručio je gradonačelnik.

Ukupna je vrijednost svih poddionica na uređenju desne obale Drave oko 13 milijuna eura, a riječ je o zajedničkom projektu Hrvatskih voda i Grada Osijeka. I druga će poddionica imati jednaku infrastrukturu kao i treća, između Kožare i vojarne Vrbik, koja je otvorena u rujnu 2022. u povodu obilježavanja Dana gradske četvrti Donji grad.

- Uključivat će pješačku i biciklističku stazu, drvored sa 160 stabala, javnu rasvjetu sa 64 rasvjetna stupa, klupe za odmor, stalke za bicikle i sve drugo što naša promenada kojom se dičimo i ponosimo treba imati - rekao je gradonačelnk, te najavio da će se nakon spajanja Gornjeg i Donjeg grada promenada širiti prema zapadu, odnosno od upravne zgrade Hrvatskih voda prema Višnjevcu.


- To je projekt koji smo marljivo pripremali posljednje dvije-tri godine te osigurali financijska sredstva i svu dokumentaciju, tako da ćemo ga uskoro predstaviti s Hrvatskim vodama - poručio je, te podsjetio na još dva velika projekata koja se trenutno izvode u gradu Osijeku. Riječ je o pročišćivaču voda vrijednom 50 milijuna eura, koji se sa 73 posto toga iznosa sufinancira iz sredstava EU-a, s deset posto iz Ministarstva, a Grad Osijek i Općina Čepin zajedno sudjeluju sa sedam posto, i projektu "Osijek 4", vrijednom 21 milijun eura, kojim će se rekonstruirati vodoopskrbna i kanalizacijska mreža u duljini od 24 kilometra, što će smanjiti gubitke za čak 25 posto, a usto će na tim lokacijama biti ugrađeni i vodomjeri na daljinsko očitavanje.

Ovisni o vodostaju


Direktor VGO-a za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević rekao je kako su se na radove na promenadi odrazili neuobičajeni vodostaji posljednjih godina.

- Ova je godina specifična zbog toga što je vodostaj Drave takav da zbog izostanka prave zime nemamo one klasične minimalne vodostaje u siječnju, veljači i ožujku, tako da smo stalno u domeni srednjih i visokih voda, što nam otežava radove. Što se tiče radova na drugoj poddionici, kada završimo radove na nožici, koji se trenutno izvode, a oni bi trebali potrajati oko mjesec dana, moći ćemo preciznije govoriti o rokovima završetka, no svakako će biti gotova do kraja ove godine - rekao je Kovačević.


Dodao je kako su u tijeku i restauratorski, odnosno revitalizacijski, radovi u starom koritu Drave u duljini od pet kilometara, a obuhvaćaju prokapanje korita od Josipovca do mosta na zapadnoj obilaznici. Vrijednost je tog projekta 4,5 milijuna eura, sufinanciran je sredstvima EU-a u okviru NPOO-a, a predviđeni je završetak do kraja 2025.

- Ta će revitalizacija pratiti projekt uređenja obaloutvrde do Višnjevca na onome dijelu gdje napuštamo rijeku Dravu, a to je kod mosta na zapadnoj obilaznici - rekao je Kovačević.

Ivan Alilović
NE SAMO NAJDUŽA NEGO I NAJLJEPŠA
“Ne samo najduža, naša je promenada u ovom dijelu Europe i najljepša, a kada završimo njezin produžetak prema zapadu, protezat će se od Višnjevca do Zelenog polja, na ponos svih nas i puno generacija iza nas”, rekao je gradonačelnik Radić prilkom obilaska radova na drugoj poddionici, koji će biti gotovi do kraja ove godine.

Vrijednost je svih poddionica na uređenju desne obale Drave oko 13 milijuna eura. Projekt je to Hrvatskih voda i Grada Osijeka

1967.
Izgradnja obaloutvrde s priobalnom šetnicom u Osijeku počela je 1967. godine, nakon katastrofalne poplave iz 1965., postupno je dograđivana, no od početka čini najatraktivniji dio grada Osijeka i najljepšu gradsku šetnicu uz rijeku u Hrvatskoj.

2024.
Građevinska dozvola za nastavak izgradnje obaloutvrde prema Višnjevcu, prema najavama gradonačelnika Radića, trebala bi biti ishođena već ove godine. Realizacijom tog projekta Osijek će dobiti šetnicu kakvom se može pohvaliti malo koji grad ne samo u Hrvatskoj nego i puno šire.

Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike