Sport
OSJEČANI DOKTORICU NOGOMETA PAMTE PO DOBROM

Spašavala je Bijelo-plave od huligana, sada želi pokvariti planove Zrinskom
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Prvi put u SuperSport Prvoj nogometnoj ligi muški sastav vodit će žena - Petra Mandić

Lideri SuperSport Prve lige, nogometaši Zrinskog Osječko 1664, u prošlom kolu neočekivano su na stadionu Gradski vrt izgubili 2:0 od zagrebačke Dubrave Tim kabel, a ove subote te dvije momčadi ponovno će se susresti. Na startu trećeg, posljednjeg kruga prvenstva Dubrava opet gostuje u Gradskom vrtu i nada se novom uspješnom ulovu.



Nakon subotnjeg poraza, koji u klubu nikome nije dobro sjeo, trener "pivara" Igor Budiša nastavio je s treninzima i pripremama za završnicu prvenstva, usput obavio neke razgovore s igračima, jer Zrinski je nakon 11 pobjeda u nizu upao u minikrizu, te je u posljednje dvije utakmice osvojio sam bod i dopustio drugoplasiranom Šibeniku da mu se približi na samo "minus dva", što jamči itekako zanimljivu i neizvjesnu završnicu prvenstva. Istodobno, u Dubravi TK bilo je znatnih promjena. Tri dana nakon uzimanja punog plijena u okršaju s prvoplasiranom momčadi prvoligaškog društva došlo je do promjene na klupi. Trener Krešimir Sunara u utorak je obavijestio predsjednika kluba Roka Ivanovića da podnosi neopozivu ostavku, pa je kormilo prve momčadi preuzela - žena. Trenericom Dubrave Tim kabel imenovana je Petra Mandić, jedina hrvatska doktorica nogometa (na fakultetu doktorirala nogomet), koja se i na početku sezone vodila kao licencirani trener, ali je Dubravu zapravo vodio Ivan Božić, koji je na papiru bio njezin pomoćnik. Božić je trenutano trener Vukovara 1991, a Petra se upisuje u povijest hrvatskog nogometa. Nikada ni jedna žena nije s klupe vodila neki muški klub u SuperSport HNL-u, ali ni u SuperSport Prvoj. Koliko god nogomet napreduje i koliko god se priča o ravnopravnosti, u Hrvatskoj, pa i šire, malo je žena na trenerskim pozicijama. Rijetko će koji klub pokazati hrabrost i momčad dati u ruke ženi, ali Dubrava je povukla upravo taj potez. Ta doktorica nogometa u subotu će se suprotstaviti Budiši, a kako igra protiv slavonskog kluba, ne možemo joj zaželjeti uspješnu premijeru kao trenerici prve momčadi. No neka Petri bude sretno u nekim sljedećim utakmicama. Njezino imenovanje raritet je u hrvatskom muškom nogometu, nadamo se, ne zadugo. Žene su dokazale da mogu biti puno toga, treba im pružiti priliku da pokažu mogu li biti i uspješne trenerice neke muške ekipe u višim rangovima natjecanja. Inače, Petra je već sjedila na klupi jedne zagrebačke momčadi, bila je pomoćnica Ugi Klingoru u Kustošiji, dok su igrali u drugom rangu hrvatskog klupskog nogometa. Bila je i kondicijska trenerica u Hrvatskom dragovoljcu, radila u Futsal Dinamu, kao i individulano s nizom nogometaša.

Inače, neki od Osječana po dobrom pamte Petru Mandić. Krajem rujna 2015. na splitskim ulicama pokazala je veću hrabrost i odlučnost nego mnogi muškarci. Od huligana je spasila kadete NK Osijek. Bijelo-plavi kadeti su tad igrali kod splitskog Adriatica u državnom prvenstvu, u večernjim satima odlučili su prošetati Splitom u klupskim trenirkama, ali naletjeli su na skupinu huligana koja ih je planirala napasti. Petra je u automobilu stajala na semaforu, brzo je snimila situaciju gledajući kako nabrijana skupina domaćih mladića ide prema Osječanima. Namirisala je “frku”, ponijela se hrabro i odlučno, okrenula automobil, u njega na jedvite jade potrpala čak sedam-osam mladih Osječana i odvezla ih do hotela. Tada je NK Osijek Petri javno zahvalio, uime kluba i roditelja. Hrabrosti ima, odlučnosti također, valjda i znanja. Pa žena je doktorica nogometa i zaslužila je priliku koju je dobila.

Ivana Liović
Možda ste propustili...

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

SPLITSKI KLUB IMA NOVOG PREDSJEDNIKA

Iz Presoflex gradnje iz Požege na čelo Hajduka

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA SUSRET S GORICOM

Bez Lovrića i Bralića, vraća se Čokaj

Najčitanije iz rubrike