Autoglas
PREGOVORI TRAJU

Chery sve bliži proizvodnji na talijanskom tlu
Objavljeno 19. ožujka, 2024.
Italija s kineskim Cheryjem pregovara o proizvodnji automobila
Talijanska vlada pregovara s kineskim Chery Autom kako bi privukla još jednog velikog proizvođača automobila, uz Stellantis, rekla su Reutersu dva izvora. Rim želi povećati domaću proizvodnju na 1,3 milijuna vozila godišnje, s 800 tisuća u 2023., i već razgovara sa Stellantisom, jedinim velikim samostalnim proizvođačem automobila u Italiji. Do kraja desetljeća multinacionalna grupa trebala bi proizvoditi milijun automobila godišnje.

Ministar industrije Adolfo Urso rekao je da Italija želi još jednog proizvođača koji bi proizvodnji dodao oko 300 tisuća vozila. Urode li pregovori plodom, Chery će biti među prvim kineskim tvrtkama koje će proizvoditi automobile u Europi. Takav ishod značio bi pojačanu konkurenciju za domaće proizvođače, posebice u segmentu električnih vozila, napominje Reuters. U veljači je Urso rekao da su razgovarali s američkim Teslom i tri neimenovana kineska proizvođača automobila, čiji su predstavnici lani posjetili Italiju kako bi procijenili potencijalne prilike za ulaganja. Direktor Chery Europe Jochen Tueting rekao je Reutersu kako očekuju da će prodaja u Europi opravdati gradnju montažnog pogona.

“Istražujemo različite mogućnosti diljem Europe", rekao je Tueting. Chery razmatra obnovu postojeće tvornice ili izgradnju nove u Italiji, ali procjenjuje i druge mogućnosti u Europi, uključujući bivšu Nissanovu tvornicu u Barceloni. H