Regija
RANI I PREDŠKOLSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

I četvrta generacija studirat će u Slatini
Objavljeno 13. ožujka, 2024.
SLATINA



Obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić i dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar potpisali su ugovor o izvođenju i sufinanciranju nastave za IV. generaciju studenata u akademskoj 2024./2025. godini na dislociranom sveučilišnom prijediplomskom studiju Ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja u Slatini.

Potpisivanju ugovora nazočili su voditeljica studijskog programa Rani i predškolski odgoj i obrazovanje u Slatini prof. dr. sc. Irella Bogut i tajnica osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti univ. mag. iur. Gordana Šoštarko te privremeni pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok.

Potpisanim ugovorom utanačeno je da će Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti osigurati izvođenje i pokrivenost nastave sukladno studijskom programu Ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja, izvedbenom planu studija i nastavnom kalendaru osječkoga Sveučilišta u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, a Grad Slatina osigurat će prostor i opremu za izvođenje nastave u Slatini. Očekuje se da će nakon provedenih upisa najmanje 40 studenata od jeseni započeti studiranje u Slatini.

– Studij Ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja jedan je od najtraženijih studija u Republici Hrvatskoj jer trenutačno najviše nedostaje odgajatelja pa razmišljamo i o suradnji sa Slatinom na diplomskoj razini, jer će sljedeće godine ići i prva generacija diplomskoga studija Ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja – rekla je, uz ostalo, dekanica Berbić Kolar.

Istaknuto je također da je to perspektivan i prihvatljiv studijski program jer se nastava izvodi izvanredno u poslijepodnevnim satima četvrtkom, petkom i subotom pa mogu studirati i osobe koje zbog određenih privatnih razloga to nisu mogle ranije ili nisu završile program.

– Zato imamo i dosta starijih studentica koje na taj način rješavaju svoje egzistencijalno pitanje, ali i nacionalno pitanje nedostatka odgajatelja. Za naš Fakultet dobro je da ima dislociranu jedinicu, a svakako je dobro za jednu manju sredinu kao što je Slatina, jer bez toga studija neke bi žene vjerojatno ostale nezaposlene, a na ovaj način dobivaju mogućnost da i u kasnijim godinama završe fakultet i rade u dječjem vrtiću – rekla je dekanica Berbić Kolar i najavila mogućnost daljnje suradnje.

Izražavajući zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić naglasio je buduću potrebu za odgajateljima jer je započeo projekt izgradnje područnog objekta Dječjeg vrtića Zeko za dodatnih osam vrtićkih skupina. Svim studentima i profesorima zahvalio je na predanom radu.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

Najčitanije iz rubrike