Osijek
SURADNJA OSJEČKOG I SVEUČILIŠTA TRAKIJA

Vratiti studij hrvatskog jezika i otvoriti lektorat
Objavljeno 13. ožujka, 2024.
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku uspostavilo je suradnju sa Sveučilištem Trakija iz Turske.



- Sveučilište Trakija iz grada Edirnea u Republici Turskoj ima dugogodišnju suradnju sa Sveučilištem J. J. Strossmayera u Osijeku. Ta suradnja datira iz 2009., kada je na poticaj trakijskoga sveučilišta osnovana Katedra hrvatskoga jezika pri Fakultetu balkanskih jezika u Edirneu. Katedra je osnovana uz pomoć tadašnjeg Učiteljskog fakulteta (danas FOOZOS). Prva profesorica hrvatskoga jezika bila je prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar - kaže rektor, prof. dr. sc. Vlado Guberac.



No na tome neće stati. "Nastojat ćemo revitalizirati studijski program hrvatskoga jezika te uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja otvoriti lektorat hrvatskoga jezika. Smatramo da je to najveći nacionalni doprinos - širenje hrvatskoga jezika, kulture i tradicije izvan granica Hrvatske", dodaje rektor Guberac.



Dekanica FOOZOS-a, prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, ističe da je nedavno na Sveučilištu J. J. Strossmayera, odnosno na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, boravila delegacija Sveučilišta Trakija, koju je predvodio prorektor tog sveučilišta Ahmet Hamdi Zafer.



- Na sastanku s upravom i zaposlenicima FOOZOS-a dogovorene su konkretne mogućnosti suradnje u obliku mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja, studenata, realizacije zajedničkih projekata, konferencija, radionica, održavanja nastave. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti oživiti studij hrvatskoga jezika na sveučilištu Trakija te da bi se usporedno mogao otvoriti i lektorat hrvatskoga jezika, čime bi se dosadašnja suradnja podignula na višu razinu - ističe dekanica Berbić Kolar.



Na sastanku na sveučilišnoj razini određene su temeljne smjernice buduće suradnje između dva sveučilišta, o čemu će se dodatno razgovarati tijekom uzvratnog posjeta Sveučilištu Trakija. V. Latinović
Možda ste propustili...

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

KRVOPIJE SU SE OVE GODINE POJAVILI RANIJE

Zbog krpelja prava navala na veterinarske ambulante

Najčitanije iz rubrike