Kultura
MATAKOVIĆ PREDSTAVIO DRUGO IZDANJE SVOJE MONOGRAFIJE

Goran Rem: Izobličenost je ono mjesto gdje se vidi ono što zbilja u nama leži
Objavljeno 14. ožujka, 2024.

Dvorana Elza Kučera u vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici bila je premala da bi primila sve koji su željeli nazočiti predstavljanju drugog izdanja monografije Dubravka Matakovića, znakovitog naziva “Dubravko Mataković”. Drugo izdanje koje, kako je pojasnio Mataković u najavnom intervjuu, nije doživjelo nikakve dopune ili promjene, kao i prvo objavljeno je u nakladi Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo.Prvo izdanje, tiskano u 500 primjeraka, bilo je vrlo brzo rasprodano iako monografija nije bila u prodaji u knjižarama, pa su na nekim promocijama jedva pronašli desetak primjeraka kako bi ih autor potpisao posjetiteljima. Na vinkovačkoj su promociji, uz autora, govorili Goran Rem i Paula Rem, autori najvećeg dijela tekstova, uz Martu Banić i Borisa Becka. Tekstove - kako su nastajali pojedini junaci stripova - napisao je sam Mataković, a urednik je monografije Leo Rafolt.

- Nisam razmišljao o izdavanju monografije, ali cijela zamisao došla je od Hrvoja Duvnjaka, kolege s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Rekao mi je da moram imati monografiju. Od prvih riječi prošlo je nekoliko godina i onda smo krenuli u realizaciju. Na kraju smo se dogovorili da to bude strip-monografija, a velikim dijelom stripove imam arhivirane. Očito su povratne reakcije dobre kad su se primjerci vrlo brzo rasprodali. Informacije dobijem samo od ljudi koje sretnem na ulici, svima je super i pričaju o tome - rekao je Mataković.

Goran Rem priznaje kako mu nije bilo teško pristati raditi na monografiji jer s Matakovićem se poznaje od malih nogu.

- Matakovićevo skidanje i snimanje svijeta u kojem se nalazi njegov je glavni talent. Ne pada mu na pamet da ih realistički prenese, iako njegova tehnika zapravo ne može biti realističnija nego što jest. Izobličenost je ono mjesto gdje se vidi ono što zbilja u nama leži i iziđe prema van te vidi se što je to. Mataković ima taj strašno maštovit talent za ovu vrstu fantastike. Gotovo je beskrajan niz njegovih stripovskih i estetskih izuma, ova knjiga je fenomen, ni jedan autor nije tako intenzivno nastupio - kaže Rem.

Kako navodi izdavač, Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo, monografija donosi pregled stvaralaštva Matakovića, uz bogate grafičke priloge, potpunu bibliografiju i životopis i radi se o autoru gotovo legendarnog statusa među poznavateljima stripa, čija je poetika široko prepoznatljiva, a originalni jezični i slikovni diskurs dio memorijskog arhiva mnogih čitatelja.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

U SJEDIŠTU UN-A OTVORENA IZLOŽBA O HRVATSKOJ KULTURI

LADO je nastupio u New Yorku

U MUZEJU SLAVONIJE PREDSTAVLJEN 39. OSJEČKI ZBORNIK

Kako muzeji i muzealci pomažu u istraživanjima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SJEDIŠTU UN-A OTVORENA IZLOŽBA O HRVATSKOJ KULTURI

LADO je nastupio u New Yorku

2

Projekcija filma“Majka” u Đakovu

3

U MUZEJU SLAVONIJE PREDSTAVLJEN 39. OSJEČKI ZBORNIK

Kako muzeji i muzealci pomažu u istraživanjima