Svijet
SRBIJA UBRZANO RAZVIJA NOVO ORUŽJE

Vučić: Vojska Srbije mora biti dvostruko jača nego sada
Objavljeno 10. ožujka, 2024.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je u subotu da Vojska Srbije (VS) mora biti dvostruko jača nego sada i da se ubrzano radi na razvoju novog oružja, navevši prije svega dronove. “Postoje novi doktrinarni dokumenti koji govore da moramo biti mnogo snažniji nego danas i ubrzano na tome radimo”, rekao je Aleksandar Vučić u Žarkovu, prilikom obilaska Vojnotehničkog instituta (VTI) i prikaza naoružanja.

Dodao je da će prije kraja godine doći do uvođenja “dronova kamikaza” u operativni sastav vojske, i da će se dronovi proizvoditi u domaćim tvornicama. Naglasio je da se u suradnji sa srbijanskim tvrtkama radi na proizvodnji jeftinijih verzija dronova, koji bi bili slični onima koje proizvode Kinezi.

Vučić je rekao kako je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da mora čuvati svoju slobodu i kako mora biti mnogo snažnija od svih u okruženju, kao i da je rat u Ukrajini donio to da mora mijenjati svoje oružje. Kazao je i kako se razmišlja o uvođenju vojnog roka, i to u trajanju od tri mjeseca, a za one koji ga hoće služiti dobrovoljno - šest ili devet mjeseci, i dodao da se na tome trenutno radi.

Rekao je da se ide i na sveobuhvatnu transformaciju Vojske Srbije. “Sve mijenjamo u vojsci, bukvalno sve iz koncepta sadašnje četiri brigade prems mjestu stanovanja, sve ćemo drukčije raditi. Neću još govoriti... kako ćemo kroz divizije, pukove i sve drugo povezati, da u svakom trenutku imamo mogućnost djelovanja na bilo kojem dijelu teritorija, plus dodatno ojačanje”, rekao je srbijanski predsjednik. H
Možda ste propustili...

STANOVNICI EVAKUIRANI

Šumski požar

INAUGURACIJA NOVE PREDSJEDNICE SJEVERNE MAKEDONIJE

Grčka oživljava spor zbog imena Makedonije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana