Zdravlje
BILJNA HRANA POMAŽE

Simptomi apneje: Hrkanje, teško disanje, gušenje, naglo buđenje...
Objavljeno 11. ožujka, 2024.
Osobe koje boluju od apneje u snu obično nisu svjesne simptoma koji se javljaju

Konzumiranje zdrave hrane biljnog podrijetla može smanjiti rizik od nastanka apneje u snu, poremećaja disanja koji može biti opasan za zdravlje. Obroci bogati povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima smanjuju rizik od toga iscrpljujućeg i potencijalno opasnog stanja. Nasuprot tomu, u osoba koje se hrane nezdravo i uglavnom konzumiraju rafinirane ugljikohidrate, zaslađena pića i hranu s visokim udjelom šećera i soli uočen je veći rizik od nastanka apneje. Apneja u snu je poremećaj spavanja zbog kojega, dok spavate, vaše disanje prestaje u kratkim razdobljima. Osobe koje boluju od apneje u snu obično nisu svjesne simptoma koji se javljaju - hrkanje, teško disanje, gušenje, naglo buđenje. Čak i ako se probude, obično vrlo brzo ponovno utonu u san i ujutro se najčešće ne sjećaju tih epizoda.



Rizici


Taj je poremećaj potrebno liječiti zbog povezanosti s nastankom drugih zdravstvenih problema poput dijabetesa tipa 2 te moždanog i srčanog udara. Apneja u snu u nekim se slučajevima liječi odgovarajućom dijetom i smanjenjem tjelesne težine, prestankom pušenja i smanjenjem konzumiranja alkohola, premda se neki ljudi moraju koristiti posebnim uređajem - CPAP, da bi im dišni putovi ostali otvoreni. Taj uređaj održava kontinuirano pozitivan tlak u dišnim putovima i, dok spavate, u organizam vam kroz masku šalje zrak pod tlakom. Uočena je povezanost stanja apneje i onoga što ljudi jedu. Grupe hrane ispitanici su kategorizirali kao zdravu hranu biljnog podrijetla (cjelovite žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi, mahunarke, čaj i kava), manje zdravu hranu biljnog podrijetla (rafinirane žitarice, krumpir, šećerom zaslađena pića, slatkiši i slana hrana) i hranu životinjskog podrijetla (životinjska mast, mliječni proizvodi, jaja, riba ili plodovi mora, meso i ostale namirnice životinjskog podrijetla). Rezultati istraživanja pokazali su da je u skupini ispitanika koja je konzumirala najviše zdrave hrane biljnog podrijetla uočena 19 posto manja vjerojatnost od toga da će patiti od apneje nego grupa koja je konzumirala najmanje količine voća, povrća i sličnih namirnica. Manjem su riziku bili izloženi i vegetarijanci. No u grupi koja je kazala da konzumira uglavnom prehranu bogatu manje zdravim biljnim namirnicama uočen je 22 posto veći rizik u usporedbi s osobama koje su jele najmanje količine te vrste namirnica.

Biljna prehrana ima veći učinak na smanjenje rizika od apneje u muškaraca, a čini se da manje zdrave namirnice biljnog podrijetla povećavaju rizik od apneje u žena više nego u muškaraca. Rezultati studije ističu važnost kvalitete prehrane pojedinca kada je posrijedi utjecaj na rizik od opstruktivne apneje u snu.

Razlike


Važno je uočiti i razlike među spolovima jer i one ističu potrebu za personaliziranim prehrambenim intervencijama u osoba s opstruktivnom apnejom u snu. Zdrava biljna prehrana smanjuje upale i pretilost te se čini da su upravo to ključni čimbenici rizika za pojavu opstruktivne apneje u snu. Prehrana bogata protuupalnim sastojcima i antioksidansima, a siromašna štetnim prehrambenim komponentama može utjecati na masnu tjelesnu masu, na upale, čak i na mišićni tonus, a sve navedeno relevantno je za pojavu rizika od nastanka apneje. Moramo biti svjesni činjenice da uključivanje širokog spektra povrća, voća i cjelovitih žitarica u prehranu, uz smanjenje konzumacije nezdrave hrane i zaslađenih napitaka, može znatno poboljšati naše cjelokupno zdravlje.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...