Kultura
HNK U OSIJEKU - PREMIJERA

Nova predstava "Maratonci trče počasni krug" oduševila publiku
Objavljeno 9. ožujka, 2024.

U HNK u Osijeku je premijerno izvedena predstava "Maratonci trče počasni krug", autora Dušana Kovačevića, u režiji Olje Đorđević. Osječka se publika nasmijala do suza i gromoglasnim pljeskom ispratila vrhunski ansambl ove kultne komedije.



Dušan Kovačević napisao je ovaj tekst 1972., kazališnu praizvedbu je doživio 1973., a 1982. je redatelj Slobodan Šijan snimio popularni istoimeni film. Redateljici Đorđević je, nakon dugogodišnjeg bavljenja kazališnom režijom, ovo prvi Kovačevićev tekst, na kojem je radila. U pripremi predstave nije se opterećivala s filmom, jer se i kazališni komad pojavio deset godina prije Šijanovog filma te se Kovačević tada bavio raspadom bivše države, koji se već nazirao, najavljivao smrt Tita, u liku Pantelije, odnosno temama koje su sada više nisu zanimljive.


- Mnoge stvari su iste i danas, jer to je priča o obitelji koja zarađuje na tuđoj nesreći i smrti, koja ima tvrtku čije se poslovi temelje na mutnim radnjama, čiji članovi nemaju nikakvo obrazovanje, ali dobro zarađuju, te žene tretiraju kao namještaj, pa mislim da nismo puno odmakli od 1972., ali se na jedan veseli način se bavimo ovim tužnim temama - kaže Đorđević.


Sve su izvedbe u ožujku rasprodane, a ugovorena su brojna gostovanja. U ulogama članova obitelji Topalović nastupili su Aljoša Čepl (Mirko Topalović), Miroslav Čabraja (Laki Topalović), Duško Modrinić (Milutin Topalović), Antonio Jakupčević (Aksentije Topalović) te Ivica Lučić (Maksimilijan Topalović). U ulozi Đenke nastupio je Vladimir Tintor, Bili Piton je Matija Kačan, ulogu Kristine odigrala je Petra Bernarda Blašković, a kao Olja nastupila je Ivana Soldo Čabraja.

Scenografkinja predstave je Ljubica Petrović, kostimografiju je osmislila, Dubravka Skvrce, koreografiju Andreja Kulešević, a autori glazbe za predstavu su Irena Popović i Nikola Dragović. Premijeri su nazočili i uzvanici iz Gradskog poglavarstva i OBŽ te ravnatelji kazališta iz regije. T.K.

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike