Novosti
REGOS POKRENUO PORTAL MOJA MIROVINA

Građani mogu sami provjeriti koliko će im iznositi mirovina
Objavljeno 4. ožujka, 2024.

Središnji registar osiguranika (REGOS) pokrenuo je portal Moja mirovina, koji građanima omogućava pristup individualiziranim informacijama iz mirovinskog sustava u Hrvatskoj te projekciju iznosa buduće mirovine već od prvog ulaska na tržište rada. Kako je priopćeno iz REGOS-a portalu Moja mirovina može se pristupiti preko poveznice mojamirovina.hr te sustava e-Građani.Pristupom stranici korisnicima se otvara mirovinski kalkulator preko kojeg se anonimnim i slobodnim unosom traženih relevantnih podataka prikazuje izračun projiciranog iznosa mirovine, a prijavom preko sustava e-Građani, uz unos propisanih vjerodajnica, pristupa se personaliziranom mirovinskom kalkulatoru. "Personalizirani mirovinski kalkulator građanima prvi put omogućuje uvid u projekciju iznosa njihove mirovine temeljene na podacima koji se za njih vode u sustavu mirovinskog osiguranja, kao i dodatne projekcije budućeg iznosa mirovine na temelju promjene parametara koji utječu na visinu mirovinskih primanja, i to od prvog radnog odnosa. Osiguranicima je do sada bilo omogućeno saznati iznos svoje buduće mirovine najranije godinu dana prije odlaska u mirovinu, a sada, preko portala Moja mirovina, tom podatku mogu pristupiti u svakom trenutku i od samog ulaska na tržište rada", navodi REGOS.

Pristupom personaliziranom mirovinskom kalkulatoru preko sustava e-Građani prikazuju se tri simulacije iznosa buduće mirovine: A, B i C. Simulacija A prikazuje do sada stečena mirovinska prava i stanje mirovinske štednje. Prikazan iznos mirovine predstavlja projekciju iznosa starosne mirovine na dan izračuna, odnosno ako od dana izračuna do ostvarivanja uvjeta za mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju korisnik više ne bi radio. Simulacija B prikazuje projekciju iznosa buduće mirovine u slučaju da će buduće plaće osiguranika do umirovljenja biti na razini sadašnje plaće. To je projekcija iznosa starosne mirovine koju će korisnik ostvariti ako će od tog trenutka do odlaska u mirovinu zadržati isti status u mirovinskom osiguranju. Ako je korisnik u tom trenutku zaposlen, pretpostavlja da će nastaviti raditi uz isti broj radnih sati (puno ili nepuno radno vrijeme) i plaću na razini one koju ima u trenutku izračuna, a koja će se ubuduće povećavati po istoj stopi kao i prosječna plaća u Hrvatskoj. Isto tako, ako korisnik u tom trenutku nije zaposlen, pretpostavlja se da neće raditi do umirovljenja. Simulacija C omogućava unos podataka prema slobodnom odabiru korisnika, a prikazuje se očekivani iznos mirovine u izabranoj opciji umirovljenja i budućih kretanja plaća i drugih dohodaka. Ova simulacija korisnicima omogućava uvid u utjecaj koje promjene relevantnih podataka za vrijeme trajanja radnog vijeka, poput visine plaće i dobi umirovljenja, imaju na iznos buduće mirovine. "Na taj način osiguranici mogu od prvog radnog odnosa predvidjeti koliki učinak odluka donesena za vrijeme radnog vijeka ima na iznos budućih mirovinskih primanja te tako pravovremenim odlukama utjecati na svoju financijsku budućnost i iznos svoje buduće mirovine", stoji u priopćenju REGOS-a.

Dodaje se i kako platforma omogućava korisnicima da na svoja računala preuzmu detaljan tablični prikaz svih podataka na temelju kojih se izračunava projicirani iznos mirovine te tako prvi put u svakom trenutku i na jednostavan način imaju uvid u podatke koji se za njih vode u sustavu mirovinskog osiguranja. "Na ovaj način građani mogu uvidjeti i sve eventualne nedostatke u upisanim podacima o stažu i uplaćenim doprinosima te na vrijeme poduzeti korake kako bi se navedeni podaci u slučaju potrebe ažurirali ili upotpunili", ističe se.

Dijana Pavlović
Pristupom personaliziranom mirovinskom kalkulatoru prikazuju se tri simulacije iznosa buduće mirovine