Ekonomija
KREDITIRANJE - REKORDNA GODINA

HBOR odobrio više od 2800 kredita, iznos veći od 1,1 milijarde eura
Objavljeno 5. ožujka, 2024.
Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u 2023. odobrila je više od 2800 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,1 milijarde eura, što je povećanje u volumenu za 31 posto, a po broju za 22 posto u odnosu prema prethodnoj godini, izvijestila je ta institucija. "Za HBOR je prošla godina bila rekordna ne samo u segmentu kreditiranja već i u području poslova osiguranja izvoza", istaknuto je u priopćenju.

Najzastupljeniji korisnici bili su privatni poslovni subjekti kojima je odobren 2671 kredit. Kako navode iz HBOR-a, rastući trend investicijskih aktivnosti u Hrvatskoj potvrđuje i struktura odobrenih kredita u kojoj je udio investicijskih kredita dosegnuo razinu od 65 posto, za razliku od 2022. kada je iznosio 46 posto. Udio kredita s fiksnom kamatnom stopom iznosio je 99 posto, a u volumenu 87 posto, dodaju. Nastavljena je implementacija novih financijskih instrumenata iz okvira Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Krajem 2022. uveden je novi kreditni program namijenjen posebnim ciljnim skupinama (mladi, žene poduzetnice i početnici), a početkom 2023. potpisani su ugovori o subvenciji kamatnih stopa s 15 poslovnih banaka. Uz izravno kreditiranje i subvencioniranje kamatnih stopa uveden je i novi jamstveni program za srednje kapitalizirana i velika poduzeća, te je u suradnji s Europskim investicijskim fondom (EIF) započelo osnivanja jednog ili više fondova za vlasnička ulaganja u brzorastuća poduzeća, izvijestili su iz HBOR-a. U okviru NPOO financijskih instrumenata do kraja 2023. podržano je više od 180 projekata s iznosom od 260 milijuna eura, te su svi odobreni u skladu sa zahtjevima održivosti prema okolišnim, društvenim i upravljačkim kriterijima (ESG).

U poslovima vezanim uz osiguranje izvoza HBOR je u 2023. osigurao izvozni promet u visini od 672 milijuna eura, što je rekordan iznos osiguranog izvoznog prometa u jednoj godini od početka obavljanja poslova osiguranja izvoza te uzastopan rast već četvrtu godinu zaredom, istaknuli su iz banke. U okviru programa osiguranja izvoza HBOR je 2023. podržao izvoz hrvatskih roba i usluga u 48 država svijeta.

“Znatno povećanje naše poslovne aktivnosti rezultat je HBOR-ove vrlo dobre prilagodbe dinamičnom ekonomskom okruženju. Izuzetno smo zadovoljni ostvarenim rezultatima i inovacijama koje smo uveli, nastavit ćemo i dalje tako, a sve u cilju pružanja podrške razvoju hrvatskog gospodarstva", rekao je Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a. H
Udio investicijskih kredita dosegnuo je prošle godine razinu od 65 posto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

2

POTICAJ LOKALNOJ EKONOMIJI

Popravak elektroničkih uređaja štiti naš planet, ali i džepove građana

3

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku