Regija
NA KORIZMENOJ MANIFESTACIJI NASTUPILO ŠEST KUD-OVA I ŽUPNI ZBOR

Crkvene pučke popijevke i posna jela
Objavljeno 3. ožujka, 2024.
DONJI MIHOLJACKUD ‘‘Matija Gubec‘‘ Donji Miholjac, ustrajan u očuvanju već pomalo zaboravljenih pučkih pjesama i napjeva koji su se nekada pjevali u crkvama i po selima diljem Slavonije u korizmeno vrijeme, organiziralo je korizmenu manifestaciju.

Odjeveni u korizmeno ruho koje se nekad odijevalo za odlazak u crkvu, izvođači su svojim nastupom oduševili posjetitelje koji su uživali u skladnom pjevanju i korizmenim napjevima. Koncert u župnoj crkvi sv. Mihaela otvorila je pučka pjevačka skupina KUD-a ‘‘Matija Gubec‘‘ Donji Miholjac, koja je pjevala pjesme što ih je odabrala voditeljica Marija Galović.

- Pjesma "Prosti, moj Bože" može se čuti tijekom godine na misama, dok pjesme "Nebo, zemlja, sve stvorenje" i "Na Uljevoj tužnoj gori" nisu toliko poznate i ne pjevaju se u crkvi, a govore o patnji Isusa Krista i našem odricanju - rekla je Galović.

Osim domaćina, nastupili su i KUD Slavonac Podravska Moslavina, KUD Tamburica Velimirovac, KUU Napredak Podgajci Podravski, HKUD Biseri Slavonije Beničanci, HKUD Harkanovci i Mješoviti župni zbor ‘‘Sv. Cecilija‘‘ Donji Miholjac.

Uoči koncerta, u Župnom pastoralnom centru ‘‘Ivan Vajda‘‘ održan je blagoslov korizmenih jela. Stolovi su bili ukrašeni stolnjacima izrađenim starinskim tehnikama te starim očuvanim predmetima, dok su jela bila u starinskim posuđu. Bilo je tu kiselog graha, tarane na mlijeku, žganaca s divkom, grah-salate, krumpira s bijelim lukom, tijesta s orejima, zafrigane čorbe, šufundli, ronđavih maščenki, ali i slastica kao što je štrudla s turkinjama, prova s pekmezom, palačinke s pekmezom, pita sa sirom, gužvara s makom… ‘‘Pripremile smo posna jela koja su se nekada blagovala u vrijeme korizme. Drago nam je da možemo prezentirati običaje i tradiciju‘‘, rekla je tajnica KUD-a Slavonac Podravska Moslavina Marija Šimara.

Dopredsjednica KUD-a ‘‘Matija Gubec‘‘ Ana Marinković izrazila je zadovoljstvo odazivom KUD-ova i posjetitelja.S. Fridl
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli