Novosti
SLAVONIJA I BARANJA - OPASNOSTI I DALJE PRIJETE

Na sedamdesetak lokacija pronađene su lani bombe i mine iz Domovinskog rata
Objavljeno 4. ožujka, 2024.

Unatoč tome što je od Domovinskog rata prošlo više od 30 godina, građani pronalaze odbačena minsko-eksplozivna sredstva (MES) i oružje. Samo tijekom 2023. godine policajci Regionalne protueksplozijske jedinice Osijek, na području Policijske uprave osječko-baranjske, intervenirali su 72 puta po pozivu građana u slučajevima kada su pronađena odbačene ili ostavljene mine, bombe i drugo. Od toga je u 15 slučajeva bilo nužno uništiti ih na mjestu pronalaska.“Pri tome su uništena 22 komada raznih MES-ova ukupne težine 1753 kilograma. Ovdje treba istaknuti i pronalazak zrakoplovne bombe iz Drugog svjetskog rata u Parku prirode Kopački rit. Na 57 intervencija, odnosno pronalazaka odbačenih ili zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, još je prikupljeno 43 ručne bombe, dvije protupješačke i protuoklopne mine, deset tromblonskih mina, 2115 metaka raznih kalibara, četiri ručna raketna bacača i četiri kilograma eksploziva. Kroz godinu, na vojnom poligonu na Slunju, u tri je navrata obavljeno skupno uništavanje prikupljenih minsko-eksplozivnih sredstava", doznajemo iz PU osječko-baranjske.

Građani su u 113 slučajeva dragovoljno predali 7645 metaka raznog kalibra, 188 ručnih bombi, 23 mine, četiri minobacačke mine i sedam kilograma eksploziva. No ima i onih koji se nerado rastaju od oružja. Tako su prošle godine policijski pirotehničari u pet slučajeva oduzimali minsko-eksplozivna sredstva od građana prilikom pretraga domova. U prošloj godini postupano je i po dvije dojave o sumnjivom predmetu koje možda sadrže eksplozivnu materiju, no obje dojave bile su lažne. Obavljena su i tri očevida nakon eksplozije, gdje je u dva slučaja došlo do eksplozije ručnih bombi, pri čemu su osobe počinile samoubojstvo, a u jednom je slučaju osoba poginula zbog nestručnog rukovanja i eksplozije improvizirane ručne bombe.

Kroz kampanju "Manje oružja manje tragedija" prošle godine dragovoljno su policiji predana 24 duga automatska oružja i jedno koje spada pod ostalo, 97 ručnih bombi, 20 mina i 47 kojih spada pod ostalo. Građani su dragovoljno predali i 10 repetirajućih i tri poluautomatske puške i 24 revolvera ili pištolja, kao i 34 komada iz kategorije ostalo oružje, streljivo, eksplozive i pirotehnička sredstva kategorija C i D te ukupno 16.603 komada streljiva, 1,2 kilograma eksploziva i 252 komada pirotehnike. U slučajevima kada su građani kod kuće čuvali oružje, privremeno su im oduzete dvije automatske puške, osam ručnih bombi te po jedna mina i rasprskavajuće oružje. Uz to oduzeta je 161 repetirajuća i 18 poluautomatskih pušaka te 134 pištolja i revolvera. Iz kategorije ostalo oružje, streljivo, eksplozivi i pirotehnička sredstva oduzeto je 77 komada iz kategorije C i D, sedam komada pirotehnike i 12.045 komada raznih vrsta streljiva.

Iz policije podsjećaju građane da akcija "Manje oružja, manje tragedija" još traje. "Pozivamo građane, koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo vas da takva sredstva ne donosite u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihova aktiviranja. O namjeri predaje obavijestite nas na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i preko besplatne telefonske linije 0800 88 92", pozivaju iz policije.

Oni koji čuvaju oružje i ostala opasna sredstva kod kuće i ne žele ih predati, a policija ih sama pronađe očekuju odgovarajuće kazne. Naime, u Kaznenom zakonu navodi se da tko oružje eksplozivne tvari ili sredstva potrebna za njihovu izradu, kao i otrove za koje zna da su namijenjeni počinjenju kaznenog djela, izrađuje, nabavlja ili drugome omogućuje da dođe do njih, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Također, tko neovlašteno posjeduje, nabavi, izradi, proda ili razmijeni, uveze ili izveze veće količine vatrenog oružja, streljiva, eksplozivnih tvari ili njihovih sastavnih ili rezervnih dijelova kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

SDP I PARTNERI U 5. IZBORNOJ JEDINICI

Matić: Želimo probuditi nadu da ipak može bolje

OGLASI HDZ-A NETOČNO SE POJAVILI POD OGLAŠIVAČEM POLJSKE POLITIČKE STRANKE

Google: Došlo je do tehničke pogreške