Novosti
PRIPREME ZA DOLAZAK BATERIJSKIH VLAKOVA

Virovitica i Osijek među gradovima u kojima će biti punionice za vlakove
Objavljeno 4. ožujka, 2024.

Grad Virovitica izdao je HŽ Putničkom prijevozu građevinsku dozvolu za punionicu baterijskih i hibridnih vlakova, čime su počele pripreme za dolazak baterijskih vlakova koji će prve putnike prevoziti do kraja 2024. godine.Uz Viroviticu, punionice će biti postavljene u kolodvorima: Split Predgrađe, Pula, Varaždin, Osijek i Bjelovar.

Gradit će ih se u sklopu projekta Primjena zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu financiranog iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. HŽ Putnički prijevoz nabavit će dva baterijska vlaka, odnosno po jedan baterijski elektromotorni vlak i baterijski motorni vlak, rekli su Hini iz HŽ Putničkog prijevoza. Isporuka Končarovih vlakova očekuje se do kraja 2024. godine. Novi vlakovi bit će niskopodne kompozicije opremljene rampama, prostorom za bicikle i toaletima prilagođenim ulasku osoba u invalidskim kolicima, a kompletan putnički prostor bit će pod videonadzorom. Imat će 150 sjedećih mjesta. U prostoru za putnike bit će postavljeni monitori za prikaz videosadržaja. Uz vizualne i audionajave kolodvora i stajališta, putnicima u vlaku bit će omogućen besplatan pristup internetu (WiFi). Bit će moguće funkcionalno spajanje baterijskih vlakova s niskopodnim vlakovima nove generacije, čime će biti osiguran veći kapacitet.

Baterijski elektromotorni vlak (BEMV) koristit će se za prijevoz putnika na neelektrificiranoj i elektrificiranoj mreži željezničkih pruga u Hrvatskoj. Na neelektrificiranoj pružnoj mreži za pogon će koristiti baterije, a na elektrificiranoj mreži klasičan sustav napajanja s pomoću pantografa. Baterije će se moći puniti iz kontaktne mreže ili pomoću stabilnih energetskih priključaka. Tijekom kretanja vlaka u dodiru s kontaktnom mrežom dobivena energija moći će se koristiti za punjenje baterije i direktni pogon elektromotornog vlaka. Energiji dobivenoj kočenjem vlaka bit će omogućen povratak u mrežu ili će se njome puniti baterije.

Vlakovi će voziti najvećom brzinom od 160 kilometara na sat kada su spojeni na vod i 120 kilometara na sat kada ih pogoni baterija. Baterijski motorni vlakovi (BMV) koristit će se za prijevoz putnika na neelektrificiranim prugama. Za pogon će koristiti baterije koje se pune isključivo s pomoću stabilnih energetskih priključaka. Vlakovi će voziti najvećom brzinom od 120 kilometara na sat i imat će 100 sjedećih mjesta.

Do 2027. godine, u sklopu zajma Europske investicijske banke, u planu je nabava dodatna četiri baterijska vlaka i četiri elektrobaterijska vlaka te dvije punionice od koje će se jedna nalaziti u Velikoj ili Požegi te u Lepoglavi, izvijestili su iz HŽ Putničkog prijevoza. H