Kultura
KLUB KNJIŽARE NOVA: “CVRČCI U TRUBI”

Predstavljena prva antologija hrvatske antiratne poezije
Objavljeno 4. ožujka, 2024.
Priređivači Tomislav Domović i Biserka Goleš Glasnović obuhvatili su 154 autora, od Tadijanovića do suvremenijih pjesnika

Promocija prve cjelovite antologije hrvatske antiratne poezije "Cvrčci u trubi" održana je u osječkom Klubu knjižare Nova. Priređivači, Tomislav Domović i Biserka Goleš Glasnović, na 400 stranica obuhvatili su 154 autora i njihovu poeziju, od Dragutina Tadijanovića do suvremenijih pjesnika, a od Osječana su zastupljeni Delimir Rešicki, Ivana Šojat, Tea Gikić i mnogi drugi. Događaj se odvio u sklopu projekta "kOSt", književne osječke tribine, čija je organizatorica Lidija Reškovac i pokrovitelj Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.Antologija je aktualna zbog Domovinskog rata, koji smo prošli, ratnog stanja u Ukrajini, s kojim suosjećamo, ali i same teme rata u hrvatskoj književnosti, koja se kreće "od poetike buke do poetike zatišja", kako stoji u pogovoru knjige.

Poetska refleksija


- U ratnim godinama pjesnici su reagirali instinktivno, nema hrvatskog pjesnika koji nije iskazao nezadovoljstvo ratom. Nicale su panorame i pregledi, no zaintrigiralo me je što nitko nije napravio antologiju pjesništva. Potreba za ovom knjigom ležala je u meni dobrih deset godina, u pripremi je bila dvije godine, a okidač je bio rat u Ukrajini. Reminiscencije i slike uzburkale su naša bića, tada smo se Biserka i ja odlučili za objavu - ističe Tomislav Domović.

Kako je to naglasio poznati hrvatski povjesničar, kritičar i antologičar Božidar Petrač, riječ je o sveobuhvatnoj poetskoj refleksiji na hrvatsku ratnu stvarnost 90-ih godina prošlog stoljeća koja se odvijala posred ratne groznice i opće egzistencijalne ugroze, ali i o pjesmama pjesnika koji su s različitim vremenskim odmacima bilježili bljeskove svojih ratnih prisjećanja i doživljaja.

Biserka ističe da je Domović nekada bio i sudionik Domovinskog rata te je osjetila da nije završio s tom traumom. Misleći da je knjiga dobar način zatvaranja tog poglavlja, odmah je pristala na prijedlog o objavi. Naziv "Cvrčci u trubi" dobila je po metafori Domovića koji je napisao nekoliko antiratnih zbirki pjesama te glasovitu pjesmu "Pjesma poginulog ratnika".

- Htjeli smo da je naglasak na riječi "antiratna" poezija. Tema jest rat, ali govori o stavu pjesnika koji je doista bio isključivo antiratan. Uvrstili smo bar 20-ero sudionika Domovinskog rata, ali i autore koji su tada bili djeca i koji nisu sudjelovali. Tako knjiga zapravo kombinira različite pjesničke strategije i vrste, ima domoljubnih, svečanih pjesama, pa čak i nekih s crnim humorom. U postmodernističkom duhu uvrstili smo i uređene ratne dnevnike kao lirske zapise u prozi i novinske članke - objašnjava Goleš Glasnović.

Slična sudbina


Posebnost ove knjige proizlazi iz želje da se poveže nekoliko naroda koji su dijelili sličnu sudbinu. Ipak, autori ističu da za djelo nisu dobili nikakvu potporu Ministarstva kulture i medija, već samo podršku grada Karlovca i Ministarstva branitelja.

- U knjizi ima i Hrvata, i Srba, i Bošnjaka. Dali smo platformu sudionicima Domovinskog rata i onima koji su se tek poslije afirmirali. Time smo se “odužili nekoliko dugova”. Iako smo svjesni da djelo nije savršeno, već autorsko, u njega je uloženo mnogo istraživanja. Prošli smo bezbroj zbornika, a autore smo birali prema estetici i njihovu tragu u hrvatskom pjesništvu. Tu su uvršteni i oni koji su svjetonazorski daleko od Biserke i mene, no težili smo upravo k objektivnosti - naglašava Domović.

Danijel Miklić
Naslovnica simbolizira mir i slobodu
Za naslovnicu knjige namjerno je odabrana slika koja simbolizira mir i slobodu. Riječ je o fotografiji dviju djevojčica koje sjede na starom biciklu ispred Orlandova stupa u Dubrovniku koji je zaštićen daskama kako ne bi stradao u granatiranju. Fotografiju je snimio dubrovački fotograf Pavo Urban za vrijeme granatiranja i opsade Grada. U Antologiju su uvršteni i lirski zapisi iz njegovog “Ratnog dnevnika” koji je pisao do svoje tragične pogibije 6. prosinca 1991. godine, kada ga je pogodila granata na Stradunu, upravo između crkve sv. Vlaha i Orlandova stupa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ETNOLOŠKI CENTAR BARANJSKE BAŠTINE

Arheolozi: “Beli Manastir zaslužuje imati svoj muzej”

2

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

3

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva