Svijet
DOGOVOR JE NA STOLU

Izrael prihvaća primirje u Gazi, loptica na "Hamasovom dijelu terena"
Objavljeno 3. ožujka, 2024.

WASHINGTON - Izrael je "manje više" prihvatio dogovor o primirju u Gazi, prebacivši lopticu na "Hamasov teren", rekao je američki dužnosnik, u trenutku kada je SAD počeo s isporukom humanitarne pomoći Gazi iz zraka.

 

"Dogovor je na stolu. Izraelci su manje više prihvatili. Prekid vatre u Gazi od šest tjedana mogao bi već danas početi ako Hamas pristane osloboditi točno definiranu kategoriju ranjivih talaca", rekao je američki dužnosnik uoči očekivanog nastavka pregovora, možda već u nedjelju u Kairu.

Agencija Reuters prenijela je, pozivajući se na egipatske izvore, da se očekuje da će izaslanstva Izraela i Hamasa stići u Kairo u nedjelju. No, drugi Reutersov izvor upućen u pregovore rekao da Izrael neće poslati izaslanstvo dok ne dobije puni popis talaca koji su još živi.

"Razgovori i dalje traju" kako bi se dogovor zapečatio prije početka ramazana, svetog mjeseca za muslimane koji počinje za tjedan dana, rekao je za Afp dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Po njegovim riječima, posljednjih tjedana je došlo do značajnog napretka, ali kao i uvijek "nema sporazuma dok sve nije dogovoreno".

"Izraelci su u načelu prihvatili elemente sporazuma", rekao je dužnosnik.

Precizirao je da je šestotjedno primirje zamišljeno kao "prva faza", u cilju da se ostvari "nešto trajnije" kako bi se u u puno većoj mjeri mogla dostaviti humanitarna pomoć.

Hamas nije odustao od stava da privremeno primirje mora biti početak procesa prema potpunom okončanju rata, rekli su egipatski izvori i dužnosnik Hamasa za Reuters.

Egipatski izvori rekli su, prema Reutersu, da su Hamasu ponuđena jamstva da će uvjeti trajnog prekida vatre biti razrađeni u drugoj i trećoj fazi dogovora.

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je izrazilo "veliku zabrinutost" zbog nedostatka hrane u enklavi i pozvalo na neometanu dostavu humanitarne pomoći "velikih razmjera".

Članice vijeća "pozvale su sve strane da se suzdrže od uskraćivanja civilnom stanovništvu Pojasa Gaze osnovnih usluga i humanitarne pomoći koja je neophodna za njihov opstanak", stoji u priopćenju.

Gotovo petomjesečni rat u Pojasu Gaze koji izraelska vojska bombardira, uzrokovao je ozbiljnu humanitarnu krizu te prijeti glad, prema UN-u.

SAD je u subotu izveo prvo spuštanje paketa Gazi iz zraka pomoću tri aviona C-130.

Bijela kuća je priopćila da će isporučivanje pomoći iz zraka biti kontinuirano i da Izrael podržava te akcije.

Tri američka vojna zrakoplova izbacila su pakete s više od 38.000 obroka u subotu poslijepodne po lokalnom vremenu u Gazi, u suradnji s Jordanom, priopćilo je američko zapovjedništvo za Bliski istok (Centcom).

Centcom je dodao da radi na planiranju "potencijalnih naknadnih misija isporuke pomoći".

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da će se Washington uskoro pridružiti "Jordanu i drugim zemljama u dostavi hrane i druge robe iz zraka" u Gazu.

Biden je u petak spomenuo i "mogućnost pomorskog koridora za prijevoz velikih količina pomoći".

Ali te dvije opcije - zračna dostava i isporuke morem "ne mogu zamijeniti ulazak pomoći u što većoj mjeri kopnenim putevima", upozorio je u subotu visoki američki dužnosnik.

U jeku predizborne kampanje u Sjedinjenim Državama predsjednik Biden, koji se kandidira za drugi mandat, pod pritiskom je lijevog krila svoje stranke i muslimanske zajednice zbog podrške Izraelu.

Borbe su se vodile u Pojasu Gaze u ranim jutarnjim satima u nedjelju, a stanovnici su izvijestili o snažnom granatiranju i tenkovima koji napreduju oko Han Junisa, grada u južnom dijelu Pojasa.

Oko Rafaha, još jednog južnog grada u kojem je više od milijun Palestinaca potražilo utočište na granici s Egiptom, prema vlastima, 25 ljudi ubijeno je u subotu i u nedjelju ujutro.

(Hina)

Možda ste propustili...

AMERIČKOG DRŽAVLJANINA RUSKI SUD ZADRŽAO U PRITVORU NA 10 DANA

Pritvoren zbog psovanja

Najčitanije iz rubrike