Zdravlje
NAKON NANOŠENJA LOKALNIH GELOVA

Ruke treba obrisati, a ne ih prati vodom
Objavljeno 4. ožujka, 2024.
Topikalni pripravci diklofenaka, poznatijeg po tržišnom nazivu Voltaren, koriste se za liječenje upala kože, bolova u zglobovima i oteklina. Oni sadrže aktivni protuupalni sastojak koji lokalno djeluje na bol. Nakon što gel ili kremu nanesemo na bolno mjesto, većina nas automatski nastavlja pranje ruku da bismo s njih uklonili ljepljive ostatke, no to omogućuje aktivnome sastojku da uđe u kanalizaciju.

Njemačko ministarstvo okoliša upozorava da bi to moglo biti problem s obzirom na to da postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ne mogu ukloniti diklofenak iz kanalizacijskog sustava, što znači da ostaci lijeka mogu završiti u prirodi, a ondje su opasni za životinje i biljke.

Njemački stručnjaci savjetuju da, nakon korištenja gela, kreme ili masti koja sadrži diklofenak, radije obrišete sve ostatke papirnatim ručnikom, a tek potom operete ruke. Istodobno bi trebalo povesti računa o tomu da papirnati ručnik ne bacate u WC školjku jer bi to poništilo svrhu ovog poteza. Stručnjaci za zaštitu okoliša savjetuju da ga umjesto toga bacite u kantu za otpad. Preporučuju i da tube i staklene bočice s diklofenakom ne praznite u umivaonik ni u WC školjku, nego i njih odložite u za to predviđene kante postavljene u ljekarnama. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana