Novosti
PREGOVORI MOŽEMO I SDP-A

Suradnja u četiri izborne jedinice
Objavljeno 2. ožujka, 2024.
Možemo i SDP objavili su u petak da pokreću pregovore o točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice. "Vodstvo Možemo dobilo je potporu od Velikog vijeća da SDP-u ponudi točkastu koaliciju u četiri izborne jedinice - 4., 5. 7. i 9., a iz SDP-a je stigla vijest da se krene u te pregovore. Te četiri izborne jedinice predložene su jer smo u preliminarnim razgovorima sa SDP-om, a na temelju istraživanja, utvrdili da upravo u tim izbornim jedinicama zbroj mandata SDP-a i Možemo ne samo da nam daje prednost nego eventualno i ekstra mandat, a oduzima točno onima kojima oduzeti treba", izvijestila je Sandra Benčić (Možemo) novinare. Drago nam je da krećemo u pregovore sa SDP-om oko toga, kazala je, dodavši da će se tek u pregovorima utvrditi kako će izgledati liste u tim izbornim jedincama. Na pitanje što je njihov minimum ispod kojeg ne bi išli, kazala je da neće razgovarati o minimumima i maksimumima nego da će sa SDP-om razgovarati kao s partnerima. Najavila je da će, nakon dogovora o početku pregovora o točkastoj koaliciji, nastaviti razgovore i s Dalijom Orešković (SSIP) o izlasku na izbore na njihovoj listi.

SDP-ov Branko Grčić kazao je da se nastavljaju razgovori za koaliciju na nacionalnoj razini, ali i s Možemo o točkastoj koaliciji. Dodao je i kako ne smatra da će točkasta koalicija ići na štetu SDP-a jer se, kaže, poslije prosvjeda na Markovu trgu pokazalo da je SDP vodeća snaga u oporbi i da ima odgovornost pokretati ove pregovore. Naša je odgovornost okupiti oko sebe i političke stranke i pojedince koji žele surađivati u fer odnosu koji je nužan za dogovor, poručio je. Upitan o tome da je u prošlosti SDP često na svojim listama uvodio u Sabor neke političare koji sami ne bi mogli proći, a poslije bi promijenili stranu, Grčić je odgovorio da je u tome veličina SDP-a. "SDP procjenjuje situaciju i zna koliku ima odgovornost kao vodeća oporbena stranka u nastojanju da dođe do poželjne smjene vlasti u Hrvatskoj", zaključio je Grčić.

Predsjedništvo SDP-a jednoglasno je donijelo odluku da se ide dalje s razgovorima s devet stranaka oko nacionalne koalicije i s Možemo oko točkaste. O nacionalnoj koaliciji neće se razgovarati sa Socijaldemokratima, no među devet stranaka s kojima će se razgovarati bit će HSS, koji je sa Socijaldemokratima sklopio predizborni savez Naša Hrvatska. Uz HSS, razgovarat će se s IDS-om, PGS-om, Reformistima, Fokusom, Centrom, GLAS-om, SSIP-om i RF-om. H
Najčitanije iz rubrike