Regija
U PRORAČUNU VSŽ-A ZA 2024. GODINU

Za socijalni je program
osigurano 2,1 mil. eura
Objavljeno 2. ožujka, 2024.
Za financiranje decentraliziranih funkcija domova za starije i nemoćne osobe predviđen ukupan iznos od 1.361.617 eura
VINKOVCIZa realizaciju programa javnih potreba u socijalnoj skrbi Vukovarsko-srijemske županije za 2024. godinu u županijskom je proračunu osigurano 2.088.238,65 eura. Više od polovine toga iznosa, 1.361.617 eura, bit će usmjereno u financiranje decentraliziranih funkcija domova za starije i nemoćne osobe. Sredstva se osiguravaju na temelju odluke o minimalnim financijskim standardima, kriterijima i mjerilima za decentralizirano financiranje domova za starije osobe Vinkovci i Vukovar za 2024. godinu, nad kojima su prenesena osnivačka prava s RH na Vukovarsko-srijemsku županiju, a koje čine rashodi za zaposlene, materijalni i financijski rashodi, rashodi za nabavu nefinancijske imovine i hitne intervencije. Za Dom za starije i nemoćne osobe Vinkovci predviđeno je 863.187 eura, a za Dom u Vukovaru 498.430 eura.Za sufinanciranje rashoda Doma za starije i nemoćne osobe Ilok, koji nije u sustavu decentraliziranog financiranja, predviđeno je 75.000 eura. Za sufinanciranje kupnje nekretnine Doma u Iloku u ovoj je godini osigurano 117.636,65 eura na temelju sporazuma između Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Vukovarsko-srijemske županije zaključenog 15. prosinca 2023. Riječ je o prijenosu vlasništva na nekretnini na adresi Ulica Sofija 2 u Iloku, površine 30.160 kvadrata, u vlasništvu Hrvatskog crvenog križa, čiji je korisnik Dom za starije i nemoćne, na Vukovarsko-srijemsku županiju kao njegova osnivača. Ukupna vrijednost nekretnine je 705.819,90 eura, a kupnja se financira sredstvima Ministarstva i Županije u iznosu od po 50 posto tijekom tri godine.

Za (su)ufinanciranje projekata i programa koje provode udruge u području zdravstva, socijalne skrbi i program za osobe treće životne dobi predviđeno je 36.000 eura, a iznosom od 36.500 eura u ovoj će se godini sufinancirati projekt "Sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja". Naime, na području VSŽ-a postoji trajna i ozbiljna potreba za organiziranim skloništem za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja s obzirom na učestale pojave raznih oblika obiteljskog nasilja. S obzirom na činjenicu da Županija zagovara i podržava suzbijanje nasilja u obitelji u svim njegovim pojavnim oblicima, ublažavanje posljedica već počinjenog nasilja te odvijanje niza aktivnosti usmjerenih na zaštitu i pomoć žrtvama nasilja u obitelji, u prosincu je sklopljen ugovor o izravnoj dodjeli sredstava s udrugom B.a.b.e. za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. Za provedbu projekta "Medijska kampanja borbe protiv ovisnosti o duhanskim proizvodima, alkoholu i drogama na području Vukovarsko-srijemske županije" Županija će osigurati 15.265 eura.

Za darivanje u povodum blagdana u ovoj je godini predviđeno 13.500 eura, a iznosom od 3320 eura pomoći će se kupnja kruha za najsiromašnije.

Marija Lešić Omerović
ZA POMOĆ UMIROVLJENICIMA 350.000 EURA
Županija je u socijalnom programu za 2024. za pomoć umirovljenicima slabijeg imovnog stanja osigurala 350.000 eura, a za projekt njihova organiziranog besplatnog prijevoza u toplice u ljetnim mjesecima 26.545 eura. Za jednokratne financijske pomoći socijalno ugroženim obiteljima i kućanstvima u svrhu poboljšanja standarda najugroženijeg dijela stanovništva u ovoj je godini predviđeno 27.000 eura te dodatnih 20.000 županijskih eura u slučaju hitnih intervencija prouzročenih nesrećom, vremenskom nepogodom ili za iznimno teške situacije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

2

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

3

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen