Regija
ODLUČENO O JAVNIM PRIZNANJIMA ZA DAN GRADA

Kolumbić počasni građanin Požege
Objavljeno 1. ožujka, 2024.
POŽEGANa prijedlog Savjeta za zaslužne građane i javna priznanja gradski su vijećnici donijeli odluku da se u prigodi Dana grada, 12. ožujka, javna priznanja dodijele Tinu Kolumbiću (Počasni građanin), Željku Balogu (Nagrada za životno djelo), Georgiju Dikliću (Nagrada za životno djelo), Nadi Ušurić (Povelja humanosti), Marini Mihelčić (Godišnja nagrada), Goranu Matijeviću (Godišnja nagrada) i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Požega (Kolektivna nagrada).

Književnik Tin Kolumbić u Požegi je radio od 1965. do 1989. kao nastavnik hrvatskoga jezika. Utemeljio je Kazalište mladih u Požegi. Objavio je devet knjiga. Pokrenuo je i uređivao književno-kulturni list Hrvatska pokrajina, koji je 1972. nakon gašenja hrvatskog proljeća sudski zabranjen.

Željko Balog kao stalni profesor engleskoga jezika u Gimnaziji preuzeo je brigu o Kino klubu Gimnazija. U vrijeme Domovinskog rata kao snimatelj za Narodnu zaštitu dokumentirao je ključne trenutke u Požegi. Bio je član Izvršnog odbora svjetske filmske organizacije UNICA-e. Organizirao je Hrvatski festival jednominutnih filmova, najstariji međunarodni filmski festival u Hrvatskoj. Pokrenuo je Art kino i Požeški filmski tjedan.

Georgije Diklić, liječnik, objavio je značajan broj radova iz područja kliničke radiologije. Osnovao je kinološku udrugu u Požegi, a značajan doprinos dao je u organizaciji arheološkog iskapanja benediktinske opatije sv. Mihovila na lokalitetu Rudine.

Nada Ušurić deset je godina radila u tvrtki Mungos kao pirotehničarka. Kao uspješna sportašica istaknula se u RK-u Zvečevo (u tzv. zlatno doba požeškog rukometa). Darovala je krv 96 puta i po tome je jedinstvena na požeškom području.

Marina Mihelčić 40 je godina radnog vijeka posvetila plesu i radu s mladima, o čemu svjedoče brojne medalje i priznanja osvojeni diljem Hrvatske i u inozemstvu s Požeškim mažoretkinjama, plesačima Plesnog studija Marine Mihelčić, Twirling kluba i Plesnog kluba Boa.

Doc. dr. sc. Goran Matijević zalagao se, osmišljavao i provodio te znanstveno evaluirao aktivnosti na planu prevencije nasilja i zaštite najranjivijih skupina u zajednici.

DVD Požega, najstarije vatrogasno društvo na području Požeško-slavonske županije te šesto vatrogasno društvo po starosti u Slavoniji, svojim primjerom već 150 godina potiče i druge na volonterski rad. B.S.T.
Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja