Regija
PREDAVANJE I KVIZ

Provjerili znanje slovačkog jezika
Objavljeno 2. ožujka, 2024.
U našičkoj OŠ kralja Tomislava 92 djece uči slovački jezik, koji se njeguje i u Jelisavcu
NAŠICESlovački centar za kulturu Našice, u suradnji s Osnovnom školom Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu i Osnovnom školom kralja Tomislava u Našicama, u kojima se uči slovački jezik, organizirao je obilježavanje Međunarodnog dana materinskog jezika koji se svake godine proslavlja radi promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja.Zaposlenica SCK-a, kustosica Tatjana Seničanin u školama je održala predavanja o slovačkom jeziku i Republici Slovačkoj. Održan je i kviz kako bi učenici provjerili svoje znanje i dodatno poboljšali poznavanje materinskog jezika te osvijestili važnost kulturne raznolikosti.

Učiteljica slovačkog jezika i kulture Ana Marošević predstavila je aktivnosti njegovanja slovačkog jezika u OŠ kralja Tomislava u Našicama. Djeca slovački jezik počinju učiti u područnoj školi u Markovcu Našičkom od 1. do 4. razreda, a nastavljaju u matičnoj školi u Našicama.

- Nastavu slovačkog jezika i kulture pohađa ukupno 92 učenika od prvog do osmog razreda, od kojih je 36 u područnoj školi u Markovcu Našičkom. Tjedno imaju dva sata slovačkog jezika. To je jako malo, a to su uglavnom posljednji nastavni sati u danu. Na satu slovačkog jezika i kulture djeca uče o glazbi, likovnoj umjetnosti, povijesti, zemljopisu…, svemu što se veže uz slovački jezik i Slovačku - rekla je učiteljica.

OŠ kralja Tomislava provodi razne projekte, radionice i terensku nastavu za učenike koji uče slovački jezik.

- Ponosni smo na projekt “Pčelica Medulica” naše škole, a sudjelujemo i u projektima organiziranim u Slovačkoj, kao što je “Zašto volim slovački, zašto volim Slovačku”. Sudjelujemo u Školi prirode u Slovačkoj, a tu su i razni nastupi. Trudimo se motivirati učenike raznim aktivnostima - zaključila je Marošević.

Snježana Fridl
Nagrađeni radovi
OŠ kralja Tomislava Našice ima izvrsnu suradnju sa Savezom Slovaka RH i Maticom slovačkom u Markovcu Našičkom, a surađuje sa slovačkim centrima u Italiji, Mađarskoj i Rumunjskoj. Učenici koji uče slovački jezik, kaže učiteljica Marošević, dobili su velik broj nagrada i priznanja za literarne i likovne radove u projektima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

2

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

3

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen