Kultura
DAN DRŽAVNOG ARHIVA U OSIJEKU

Izložba “Osječanin Adalbert Knopp i obitelj - znameniti građani Novske’’
Objavljeno 2. ožujka, 2024.
U povodu Dana državnog arhiva u Osijeku otvorena je gostujuća izložba "Osječanin Adalbert Knopp i obitelj – znameniti građani Novske‘‘, kojom je Pučko otvoreno učilište Novska obogatilo ovogodišnju manifestaciju Noć muzeja. Osijek je prvo mjesto u kojem je ova izložba postavljena nakon Novske.

- Čestitamo Državnom arhivu njihov rođendan, drago nam je da tako vrijedno i ustrajno rade u gradu Osijeku. Kao što znamo Dan arhiva je kroz povijest nastao upravo definiranjem pravila i načina arhiviranja dokumenata. Grad Osijek je i dalje partner osječkom arhivu. Ono što možda već poznato građanima je da je Grad Osijek prošle godine sklopio ugovor o darovanju zemljišta u Tvrđavici, u Podravlju, u veličini oko 4000 kvadratnim metara, gdje bi naš Državni arhiv zajedno s Ministarstvom kulture preko Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, financirao svoj novi objekat, u kojem bi imao prigodne, uvjetovane prostorije za svoj daljnji rad i razvoj - rekla je na otvorenju izložbe Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika. Uz nju su na otvorenju bili Miroslav Perošević, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Novska i Dražen Kušen, ravnatelj DAOS-a.

Adalbert Knopp, rođen u Osijeku 1835., dao je nemjerljiv doprinos razvoju građanske Novske u drugoj polovici 19. stoljeća, a njegova obitelj nastavila doprinositi građanskom životu Novske i u 20. stoljeću. Prirodni je partner u pripremi te izložbe bio i Državni arhiv u Osijeku, istraživanjem i digitalizacijom izvora u fundusu arhiva koji se odnose na Adalberta Knoppa i njegovu obitelj u Osijeku. U pripremi izložbe su sudjelovali: Pučko otvoreno učilište Novska, Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske, Muzejska zbirka Sajko, Hrvatski državni arhiv i Državni arhiv u Osijeku.

- Gostovanjem ove izložbe, uz obilježavanje ovogodišnjeg Dana Držanog arhiva u Osijeku, otvaramo nove poveznice Državnog arhiva u Osijeku s baštinskim ustanovama u Hrvatskoj koje čuvaju memoriju na Osječane i njihov doprinos drugim sredinama u kojima su živjeli i djelovali - kaže Kušen. T.Kvorka
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente