Magazin
FANTASTIČNI KULTOVI: ROGER CORMAN U SVEMIRU...

Zvjezdana sapunica
Objavljeno 2. ožujka, 2024.
Battle Beyond The Stars: Ako još niste, svakako pogledajte ovu majstoriju iz osamdesetih...

Uspjeh Ratova zvijezda naveo je Rogera Cormana da producira Battle Beyond the Stars, znanstvenofantastični film koji je crpio inspiraciju iz Ratova zvijezda, Sedam veličanstvenih i Sedam samuraja - piše Collier Jennings, čiji prilog za collider.com, uz neznatne prilagodbe, prenosimo u cijelosti.Ako napravite uspješan, žanrovski definiran film, velike su šanse da će ga netko pokušati replicirati. Uspjeh Osvetnika ne samo što je dokazao kako Marvel Cinematic Universe može funkcionirati nego je blockbuster i poslao svaki studio u utrku za stvaranje vlastitog "kinematografskog svemira". Barbie je već navela Hasbro da počne razvijati mnoštvo filmova vezanih uz igračke - uključujući Uno, zbog nekog razloga. Međutim, nigdje taj fenomen nije tako istaknut kao u Ratovima zvijezda. Vizija Georgea Lucasa o dalekoj, dalekoj galaktici... iznjedrila je mnoge imitatore. Neki od njih bili su iznenađujuće dobri, poput Spaceballs, a drugi su odisali ohološću, posebice Bright Maxa Landisa, za koji je vjerovao da će biti "njegov Star Wars" (odaziv publike pokazao je suprotno.) Možda se najveća imitacija Star Warsa dogodila s filmom iz 1980. - Battle Beyond the Stars. Ne samo što je preuzeo očiti utjecaj od Ratova zvijezda nego je i došao na repu blockbustera Carstvo uzvraća udarac. Na kraju, film koji je producirao Roger Corman ima jedinstven šarm, kao i neke velike legende znanstvene fantastike iza njegove produkcije.

Roger Corman jedna je od najzanimljivijih osoba u povijesti filmskog stvaralaštva. Producirao je i režirao velik broj filmova u raznim žanrovima, uključujući Frankenstein Unbound i Death Race 2000. godine. Corman je također dao važan poticaj u razvoju nekoliko holivudskih legendi, među njima Francisa Forda Coppole, Rona Howarda i Martina Scorsesea. Da, dobro ste pročitali. Naravno, ne može se zaboraviti njegova producentska zasluga na prvoj filmskoj adaptaciji Marvel Comicsa - Fantastic Four (koja nikada nije ugledala svjetlo dana). Nepotrebno je ponavljati i činjenicu da je Corman bio izuzetno pametan poslovni čovjek, pa kada je film Ratovi zvijezda: Nova nada eksplodirao u popularnosti, odlučio je uskočiti u kolo i producirati vlastiti znanstvenofantastični ep.

Ali George Lucas nije bio jedini izvor inspiracije Rogera Cormana. Battle Beyond the Stars također crpi velik utjecaj iz vestern-klasika The Magnificent Seven, koji je sam po sebi adaptacija Sedam samuraja Akire Kurosawe. Ratna epopeja prethodno je inspirirala mnoge filmove - ironično, Ratovi zvijezda bili su glavni među njima - ali također je djelomično pomogao da se pokrene val špageti-vesterna koji će napučiti Hollywood do 1970-ih. Oba filma i Battle Beyond the Stars dijele sličnu radnju - malu koloniju opsjedaju neprijateljske snage, što navodi stanovništvo da traži pomoć od lokalnih plaćenika. U tom procesu plaćenici i građani stvaraju snažnu vezu i uspijevaju odbiti osvajače. Iako se radnja i mjesto radnje mogu promijeniti, Sedam samuraja postao je univerzalan - do danas ga mnogi filmaši navode kao presudan utjecaj.

Cormanov fiolm Battle Beyond the Stars uspio je pomiješati elemente iz Sedam samuraja i Sedam veličanstvenih. Umjesto grada tu je planet Akir, nazvan tako u čast Kurosawe. Mnogi od plaćenika koje mladi farmer Shad (Richard Thomas) pronalazi da brane Akira slučajno su kauboji - posebice revolveraš s praćkom, Škot koji se zapravo zove Cowboy (George Peppard), i bjegunac Gelt (Robert Vaughn). Ironično, Vaughn je igrao sličnu ulogu u Sedam veličanstvenih, kao revolveraš Lee u bijegu. Činjenica da je ovaj film uspio odati počast obama filmovima koji su ga inspirirali, dok je također pokušavao dostići slavu Ratova zvijezda, pothvat je sam po sebi.

Kako bi oživio Battle Beyond the Stars, Roger Corman okupio je zvjezdani tim, uključujući redatelja Jimmyja T. Murakamija (Heavy Metal), uz scenarista Johna Saylesa i skladatelja Jamesa Hornera. Sayles će nastaviti pisati scenarije za druge znanstvenofantastične filmove uključujući ET: The Extra-Terrestial i The Howling, a Horner će skladati glazbu za Zvjezdane staze II: The Wrath of Khan i The Rocketeer. Ali njegov najveći dobitak trebao bi biti nitko drugi do James Cameron. Da, isti James Cameron koji je svijetu oživio sage o Terminatoru i Avataru počeo je raditi na Star Wars paštišu...

Corman je Jamesa Camerona doveo u Battle Beyond the Stars kada je imao 25 ​​godina, prvo je radio kao modelar, prije nego što je postao umjetnički direktor filma. Cameronova vještina za izradu svemirskih svjetova potpuno je prikazana tijekom Battle Beyond The Stars, posebno kada su u pitanju vozila. Svemirski brodovi koji nastanjuju film imaju svoj vlastiti štih, osobito brod Nell. Obožavatelji su primijetili da brod ima više nego samo prolaznu sličnost sa ženskim reproduktivnim sustavom, što je krajnje ironično s obzirom na teme majčinstva koje se provlače kroz druga Cameronova djela. Cameron je samo nastavio gurati naprijed kada je riječ o vizualnim efektima u filmovima, a sve je počelo upravo kod Cormana, s filmom Battle Beyond The Stars.

Kad je premijerno prikazan u kinima, Battle Beyond the Stars uspio je ostvariti značajan uspjeh zaradivši 11 milijuna dolara u odnosu prema malom proračunu od dva milijuna dolara. Mnogo toga je, usprkos kvaliteti (film je dobio mješovite kritike nakon objavljivanja), i zasluga činjenice da je nacija još uvijek bila u euforiji nakon Imperija uzvraća udarac. Godinama poslije, Bluewater Productions izdao je strip prequel pod nazivom Battle Among the Stars, koji je prikazivao dugogodišnju svađu između Akira i zlonamjernog Sadora. Battle Beyond the Stars steći će kultni status, a ljubitelji filma priznaju da ga, iako nije dosegao vrhunac Ratova zvijezda, ipak vrijedi pogledati.

Ironično, Battle Beyond the Stars ima nešto poput modernog nasljednika u filmu Rebel Moon. Znanstvenofantastični ep Zacka Snydera (čiji nastavak stiže u travnju) izvorno je započeo kao primjer Ratova zvijezda prije nego što je Disney kupio Lucasfilm. Snyder ga je preinačio u originalnu priču, iako je, poput Cormana, posebno naveo Sedam samuraja kao utjecaj. Sve u svemu, Battle Beyond the Stars genijalnog producenta Rogera Cormana apsolutno vrijedi ponovo pogledati. Film je dostupan na platformi Amazon Prime Video...

Darko Jerković
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana