Magazin
MIRO KOVAČ BIVŠI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Ukrajina je suočena s dva velika problema
Objavljeno 2. ožujka, 2024.

U Intervjuu za Media servis, bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač proanalizirao je trenutno stanje u Ukrajini, odgovorio na pitanje nazire li se kraj ratu, a osvrnuo se i na početak pregovora BiH sa EU i aktualnu predizornu kampanju u Hrvatskoj...Nazire li se kraj rata i kakvo je trenutno stanje u Ukrajini...?                    

- Ne vidimo kraj rata. Naravno moguće da se i dogode pregovori tijekom ove godine, ali osobno u to za sad ne vjerujem. Rusija je preuzela dominaciju, a Ukrajina je trenutno suočena s dva velika problemima - s jedne strane nedostaje joj streljiva i oružja, i ono što je još gore, nema dostatno ljudstva. Trenutno kako stvari stoje za Ukrajinu to ne izgleda dobro.

​Iako kaže da se Ukrajina još može držati, Kovač je izdvojio najveći problem:

- Sada vidimo, a što je bilo jasno i ranije, da Ukrajina nije prioritet američke vanjske politike. Znači treba hladne glave pogledati kako stvari stoje. Amerikancima je na prvom mjestu, kad govorimo o prioritetima u vanjskoj politici, Kina - Tajvan.

A što će biti ako na predsjedničkim izborima u SAD-u ponovno pobijedi Donald Trump?

- Ne znamo kako će se Trump postaviti. Možda bude iznenađujuće oštar prema Rusiji samo da se dokaže. Mi to ne znamo, ali ono što znamo jest da se ipak svijet više boji Trumpa. I Putin respektira Trumpa, kineski predsjednik također respektira Trumpa, pa i strahuje od Trumpa...

Što se tiče rata između Izraela i Hamasa, Kovač napominje da u svijetu postoji želja da se postigne dvodržavno rješenje:

- Da imamo palestinsku i izraelsku državu koje su se međusobno priznale. Međutim, sadašnja izraelska vlada pod vodstvom Netanyahua to nikako ne želi i odbija bilo kakvu pomisao o dvodržavnom rješenju. Tako da smo udaljeni od jednog održivog rješenja. Očito da taj pritisak koji postoji nije dovoljno snažan kako bi se Izrael prisilio na takvo rješenje.

Krajem ožujka sastaje se Europsko vijeće na kojem će biti odluka o tome hoće li BiH dobiti početak pregovora za ulazak u EU. Kovač je optimističan:

- S obzirom da je Ukrajina dobila početak pregovora, da je dobila i Moldavija, bilo bi zaista sramotno i bezobrazno da BiH ne dobije početak pregovora. Neki pomaci su prije nekoliko dana na sastanku ministara europskih poslova i potvrđeni, konstatirani, i ja osobno očekujem da će BiH za mjesec dana dobiti odobrenje za početak pregovora.

Na pitanje je li HDZ oslabio usred prosvjeda i situacije oko izbora novog glavnog državnog odvjetnika, Kovać kaže:

- HDZ će dobiti najviše glasova i mandata, to je jasno. Ono što će biti zanimljivo jest to postizborno slaganje koalicija. Ono čega su se stari Grci najviše bojali jest - kaos. U Hrvatskoj ne smije biti kaosa. Vlast mora biti čvrsta, to mora biti cilj. (Andrea Marić/MS)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana