Sport
ODLAZAK ZBOG AFERE VARLEAKS

Marić više nije šef sudaca
Objavljeno 29. veljače, 2024.
Bruno Marić u četvrtak je otišao s pozicije na koju zapravo nikada nije ni smio doći

Bruno Marić više nije šef hrvatskih nogometnih sudaca. Otkako je puknula "VAR afera", odnosno VARleaks, počelo se spominjati kao je Marić bivši, a u četvrtak nakon podneva ta nagađanja su dobila i službenu potvrdu.Tko je sljedeći


Dosadašnji predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a Bruno Marić podnio je ostavku na svoju dužnost te u razgovoru s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Marijanom Kustićem iznio osobne razloge zbog kojih je donio takvu odluku. Ostavka se dogodila usred curenja audiosnimki iz VAR sobe s više utakmica SuperSport HNL-a, Kustić je ostavku prihvatio, a Izvršni odbor HNS-a usvojio, pa je Marić napustio poziciju na koju zapravo nikada i nije smio biti imenovan. Zbog svih kontroverzi i repova koje vuče iz prošlosti. Podsjetimo, Marić je dužnost predsjednika Komisije nogometnih sudaca preuzeo u ožujku 2021. godine zamijenivši na toj poziciji Antu Kulušića, koji je otišao nakon lošeg suđenja tijekom cijele sezone i na zahtjev gazde Rijeke Damira Miškovića, koji je nakon jedne utakmice Rijeke i Šibenika zaprijetio: "Očistit ćemo ih sve" i ubrzo te prijetnje proveo u djelo. Tad je otišao Kulušić, stigao Marić, ali suđenje se, unatoč VAR-u, nije puno popravilo. I dalje su neujednačeni kriteriji za sve klubove, jednake situacije koje se dvojako tumače, nedosljednosti i kršenja VAR protokola, sudačke pogreške se opravdavaju ispravnim odlukama... Problema je puno, stvar se mora raščićavati, a sad je pitanje tko nakon Marića. Spominje se Vlado Svilokos, bivši sudac iz Siska koji je član Komisije za suce. No to je samo nagađanje.

Vjerujte nam


S Poljuda je ovoga tjedna, i ne samo ovoga tjedna, krenula hajka na suce nakon utakmice Varaždin - Hajduk (1:1). I onda je procurila audiosnimka komunikacije ljudi iz VAR sobe s glavnim sucem u Varaždinu i Zagrebu (Dinamo - Rijeka) na kojoj se čuje kako nemaju svi jednako mišljenje o spornim situacijama, pa je Marić izišao u srijedu u javnost i održao besmislenu konferenciju za novinare na kojoj sporne situacije nije potkrijepio nepobitnim dokazima, ali je rekao riječi koje će se u budućnosti vjerojatno citirati: "Nemamo snimku i dokaz, ali nemate razloga ne vjerovati sucima." I na toj konferenciji u srijedu je upitan hoće li podnijeti ostavku, ranije je rekao da će se smatrati neuspješnim u svom radu ako ni jedan hrvatski sudac ne bude sudio u Ligi prvaka. Budući da su hrvatski suci daleko od velike europske scene, Marić bi se valjda trebao smatrati neuspješnim.

- To sam rekao s ciljem da smatram svojim uspjehom i uspjehom komisije sudaca. U tom segmentu bio bih neuspješan. Ali u drugom sam uspješan. Uvjeren sam da ćemo imati suca u Ligi prvaka - odgovorio je Marić. Možda ćemo ga imati, ali Marić mu neće biti šef. Jer samo dan poslije tih riječi stigla je ostavka koju je HNS prihvatio.

Ivana Liović
Javna hajka stvara neprihvatljivo i neprijateljsko ozračje
Neki od klubova koji su do jučer javno prozivali suce, sad su okrenuli ploču. Tako su Dinamo, Rijeka, Lokomotiva, Varaždin, Gorica i Slaven Belupo stali su u obranu hrvatskih sudaca te osudili curenje snimki iz VAR soba u javnost.

- Izražavamo zabrinutost i neslaganje s nedavnom serijom javnih pritisaka prema sucima, Komisiji nogometnih sudaca i HNS-u. Svjedoci smo nezapamćene situacije u hrvatskome nogometu i kao njegovi izravni dionici, smatramo nužnim da damo svoj službeni stav o ovoj temi. Osuđujemo nezakonito objavljivanje snimaka komunikacije VAR sobe i sudaca, želimo istaknuti i kako smatramo nedopustivim ponašanje dijela nogometne zajednice na temu nekoliko sudačkih odluka prikazanih u objavljenim VAR snimkama. Ne želimo ulaziti u meritornost tih istih odluka, jer su potpisnici ovog službenog priopćenja bili oštećeni određenim sudačkim odlukama u pojedinim utakmicama. Naglašavamo da takve odluke ne smatramo namjernim, već su posljedica tumačenja određenih situacija na terenu. Javna hajka kojoj svjedočimo, osobito od strane sportskih klubova i relevantnih medija, ne samo da narušava integritet natjecanja već i stvara neprihvatljivo i neprijateljsko ozračje koje može negativno utjecati na kvalitetu i atmosferu u našem sportu i društvu u cjelini - stoji između ostalog u objavi Dinama, Rijeke, Lokomotive, Varaždina, Gorice i S. Belupa.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini