Sport
KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

“Gunner” Pratljačić preko Busto Arsizija krenuo prema Parizu
Objavljeno 1. ožujka, 2024.

Dvije hrvatske boksačice i četiri hrvatska boksača krenuli su u četvrtak iz Zagreba prema talijanskom Busto Arsiziju pokraj Milana, koji će do 11. ožujka biti domaćin prvog svjetskog kvalifikacijskog boksačkog turnira za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. U lov na Olimpijske igre krenut će iz Italije i osječki superteškaš Luka Pratljačić.Potvrdio je svoj status državnog reprezentativca i hrvatskog kandidata za Olimpijske igre dvjema pobjedama u kratkom vremenu nad velikim rivalom Markom Milunom. Prvi put Pratljačić je Miluna svladao knock-outom na Zagreb Grand prixu, a drugi put krajem siječnja u finalu Prvenstva Hrvatske. Nakon Prvenstva Hrvatske, a uoči odlaska prema Lombardiji, Pratljačić je već boravio u Italiji. Prvo u Bologni, u kampu jednog kubanskog profesionalnog boksača s kojim već neko vrijeme ima suradnju. Nakon toga zaputio se u Asiz, koji se možda razlikuje samo u pokojem slovu od mjesta gdje će ovih dana loviti Olimpijske igre. Radi se o mnogo poznatijem gradu u središnjoj Italiji koji je poznat kao mjesto rođenja Franje Asiškog. U Asizu se nalazi kamp EUBC-a, Europske boksačke asocijacije, pa se u njemu tada okupilo 200-tinjak boraca iz 24 zemlje. Kao što će Pratljačić u konkurenciji imati i boksače iz cijelog svijeta. Jer radi se o svjetskim kvalifikacijama, drugoj prilici za odlazak na Olimpijske igre. Prvu priliku ostvarili su finalisti kontinentalnih prvenstava. Na taj način nastup na Olimpijskim igrama već je ranije osigurao Brođanin Gabrijel Veočić, koji je zasad jedini hrvatski boksački predstavnik, a osim Pratljačića u Italiji su u prilici da mu se pridruže i boksačice Nikolina Čačić i Sara Beram te boksači Marin Jelačić, Petar Krešimir Knežević i iskusni Marko Čalić. Što trebaju Pratljačić, ali i ostali naši predstavnici uopće uraditi u Busto Arsiziju ako žele na ljeto nastupiti u Parizu? Prije svega, u svojoj kategoriji plasirati se među četiri najbolja. Koliko će im za to trebati borbi još se ne zna. Ždrijeb je u subotu, a Pratljačić bi se prvi put u ringu mogao pojaviti 3. ožujka, kada prema programu počinju mečevi u superteškoj kategoriji.

- Ono što sigurno mogu potvrditi jest da je Luka spreman za sve izazove. Dosta toga će ovisiti i o ždrijebu, jer treba napomenuti da će se u njegovoj kategoriji pojaviti najbolji amaterski superteškaši iz cijelog svijeta. Postoji mogućnost i da će preskočiti prvo kolo, ovisno o broju prijavljenih boksača, tako da procjenjujemo kako će mu za ulazak među četiri najbolja trebati tri do četiri pobjede - pričao je na putu prema Italiji Matej Matković, trener osječkog boksača.

Neće ovo Pratljačiću i ostalim našim boksačicama i boksačima biti posljednja prilika za odlazak na Olimpijske igre. Krajem svibnja i početkom lipnja u Bangkoku će se održati drugi kvalifikacijski ciklus. Bilo bi sjajno kada bi Pratljačić osigurao Olimpijske igre već na predstojećem kvalifikacijskom turniru na kojem će nastupiti s novim službenim nadimkom - Gunner. Radi se o kampanji agencije Layer s ciljem veće vidljivosti, brendiranja i naravno privlačenja sponzora i publike prema 26-godišnjem osječkom boksaču.

Krešimir Lacković
Matej Matković Pratljačićev trener

Ono što sigurno mogu potvrditi jest da je Luka spreman za sve izazove. Dosta toga će ovisiti i o ždrijebu, jer treba napomenuti da će se u njegovoj kategoriji pojaviti najbolji amaterski superteškaši iz cijelog svijeta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana