Kultura
ODRŽAVA SE OD 14. DO 21. TRAVNJA

Manifestacija “U svijetu bajki I. Brlić-Mažuranić”
Objavljeno 1. ožujka, 2024.
Ove će godine ujediniti i jedinstven jubilej - 150. obljetnicu rođenja naše najpoznatije spisateljice dječje književnosti

Prigodnim programom 54. izdanje manifestacije "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić" ove će godine ujediniti i jedinstven jubilej - 150. obljetnicu rođenja najpoznatije spisateljice dječje književnosti Ivane Brlić-Mažuranić.Predstavljanje programa manifestacije u Interpretacijskom centru "Ivana Brlić-Mažuranić" potaknulo je, između ostaloga, i na promišljanje o iznimnom stvaralaštvu i književnom utjecaju na brojne generacije učenika koji su čitali upravo bajke one koju nazivaju "hrvatskim Andersenom". Program je otvorilo Hrvatsko pjevačko društvo "Davor", čijoj je zastavi kuma bila upravo Ivana Brlić-Mažuranić. Nastavljen je čitanjem ulomka iz Zahvalnog govora prigodom podoknice Davora iz 1934. godine, kada je književnica zahvalila Brođanima na srdačnosti i podršci. Čitala je to Valentina Srnojević, glumica KKD-a "Ivana Brlić-Mažuranić", scenografkinja i kostimografkinja.

Članovi KKD-a IBM zaključili su svečanost predstavljanja programa izvedbom ulomka iz dječje predstave "Ribar Palunko i njegova žena", koja je prošle godine svečano otvorila 63. Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Prisutnima se na početku programa obratila i zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača, a podršku je dao i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Holik. Upravo u gradu na obali Save Ivana Brlić-Mažuranić stvorila je većinu svojih likova iz bajki, pa će brodski mališani preuzeti ključ grada i odrasle podsjetiti na neka druga, ljepša vremena i djetinjstva.

Sredinom travnja, od 14. do 21. travnja 2024. godine, brojne će gradske ustanove, škole i vrtići, ustanove u kulturi te drugi promicatelji kulturne i književne baštine predstaviti kreativni izričaj i dječju maštu kroz niz radionica, predstava i pričaonica, predstavljanja knjiga i susreta s piscima, likovnih i literarnih natječaja, a i izložbe koja će predstaviti baštinu Ivane Brlić-Mažuranić te međunarodnoga znanstvenog skupa na temu književnoga djelovanja i utjecaja Ivane Brlić-Mažuranić.

Iz programa izdvajamo izložbu "Već davno tebi namijenjena" u Muzeju Brodskog Posavlja, koja se otvara 15. travnja, koja će predstaviti baštinu Ivane Brlić-Mažuranić u nasljeđu Zore i Aleksandra Miličića, a istoga će dana u Centru mladih u 18 sati Kazališna družina Ivana Brlić-Mažuranić izvesti premijeru svoje predstave "Tunja".

U Glazbenoj školi Slavonski Brod 18. travnja u 10 sati bit će otvoren Međunarodni znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”, koji će se održavati do kraja manifestacije. Predstavljanje knjige Vinka Brešića “Ivana i Tadija” održat će se 19. travnja, u Interpretacijskom centru Ivana Brlić-Mažuranić, u 18 sati. Više o programu pronađite na https://www.slavonski-brod.hr/images/Manifestacije/brosura_u-svijetu-bajki-2024.pdf. Plusportal.hr
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente