Novosti
MEĐUNARODNO POZICIONIRANJE RH

OECD za ulagače znači i pravnu sigurnost i rad bez birokratskih zapreka
Objavljeno 1. ožujka, 2024.
Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) razmatralo je u četvrtak proces pristupanja Hrvatske Organizaciji za europsku suradnju i razvoj (OECD-u), što je premijer Andrej Plenković na sastanku ocijenio iznimno važnim, jer je to asocijacija kojom bi Hrvatska zaokružila međunarodno pozicioniranje.

Plenković je izvijestio da Hrvatskoj, s time u vezi, predstoji drugi ekonomski pregled u rujnu 2025. s cjelovitom slikom hrvatske spremnosti na članstvo u OECD-u, nakon čega bi uslijedila procedura među zemljama članicama.

Članstvo je bitno jer je riječ o organizaciji najrazvijenijih, najbogatijih zemalja s najboljim pravnim i poreznim i sustavom suzbijanja korupcije koje žele imati jednak standard u svakoj članici. Svaki gospodarski subjekt zna da dolazi u okružje pravne sigurnosti i sprječavanja administrativnih i birokratskih zapreka. Također se očekuje da zaštita prava radnika bude na najvišoj razini, istaknuo je.

Bitno je, kazao je, na kojim prioritetnim područjima još moramo učiniti iskorak, a među njima je bolje korporativno upravljanje u tvrtkama u državnom vlasništvu, jačanje pozitivne poslovne klime i jačanje mehanizama suzbijanja korupcije.

Plenković je naglasio i važnost političke stabilnosti iz koje se vidi kako država funkcionira i kamo ide napomenuvši da je razvijenost Hrvatske u odnosu na prosjek EU-a na razini 75 posto. Podsjetio je da je članarina RH u EU-u za 2023. bila oko 600 milijuna eura te da je Hrvatska zbog dobivenih EU sredstava "u plusu" za 3,4 milijarde eura.

Zaključeno je da će se u predstojećem, gotovo dvogodišnjem razdoblju nastojati aktivnije uključiti predstavnici socijalnih partnera u sve daljnje postupke, izvijestio je predsjednik GSV-a Krešimir Sever.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je prezentaciju za članove GSV-a te istaknuo da je OECD prestižna organizacija koja okuplja 38 najbogatijih zemalja svijeta, G7 i G20, što Hrvatskoj donosi ugled i privlačnost među investitorima i jamči im pravnu sigurnost. Članstvo donosi bolju politiku i pravila za bolji život, rekao je.

Potporu pristupanju RH OECD-u podržao je u ime HUP-a Ivan Mišetić izrazivši nadu da će pridonijeti rastu hrvatskog gospodarstva u budućnosti te značajnije uključivanje poslodavaca u pristupne pregovore.

Ministar rada, mirovinskog sustava, socijalne politike i obitelji Marin Piletić najavio je za petak potpisivanje novog temeljnog kolektivnog ugovora, kao i izmjene kolektivnog ugovora za državne službenike. Hina
Kolektivni ugovori - najmanje 80 posto
Predsjednik Gospodarskog socijalnog vijeća Krešimir Sever istaknuo je da u OECD-u očekuju jačanje GSV-a, koji je došao do gornjih granica u načinu djelovanja, te dodao da se očekuje donošenje nacionalnog plana i modela kako bi se postigli ciljevi EU-a da zemlje članice imaju pokrivenost kolektivnim ugovorima najmanje 80 posto.

Možda ste propustili...

NOSITELJ LISTE HDZ-A U 4. IZBORNOJ JEDINICI IVAN ANUŠIĆ

Optimizam za 4. izbornu jedinicu

KAJTAZI NA PROSLAVI SVJETSKOG DANA ROMA

Položaj Roma znatno poboljšan