Osijek
ZDRAVSTVENA I MEDIJSKA PISMENOST

Tražite drugo mišljenje i ne širite dezinformacije
Objavljeno 29. veljače, 2024.
Odgovore na pitanja kako prepoznati dezinformacije u medijima, kako provjeriti točnost informacija vezanih uz zdravlje i na što paziti pri dijeljenju sadržaja čuli smo u srijedu na prvom predavanju o borbi s dezinformacijama i lažnim vijestima u modernim medijima održanom u sjedištu Gradske četvrti Gornji grad u sklopu prvog takvog projekta u Hrvatskoj, koji pod nazivom "Medicinski potvrđeno" s partnerima provodi Medicinski fakultet u Osijeku.

Iznimno zanimljivo predavanje vodila je dugogodišnja novinarka i medijska etičarka, dr. sc. Nefreteta Zekić Eberhard, medijska konzultantica na ovom projektu, koja je s nekoliko dojmljivih primjera pokazala koliko ljudi mogu naštetiti svome zdravlju oslanjajući se na neprovjerene informacije s društvenih mreža. Tako je, primjerice, podsjetila na informaciju da su u vrijeme pandemije koronavirusa pojedinci doista pili izbjeljivače uvjereni kako će na taj način izbjeći obolijevanje od COVID-19. Također je iznijela i podatak da je lažna vijest s društvenih mreža kako maslačak liječi rak, koju je objavila jedna mrežna stranica, podijeljena 1,4 milijuna puta na Facebooku.

- Do kojih sve razmjera idu te dezinformacije vezane uz zdravlje potvrđuju i rezultati nacionalnog istraživanja u Americi, koje je pokazalo da je čak 53 posto vlasnika pasa ispitanih na reprezentativnom uzorku skeptično i nepovjerljivo prema cjepivima za kućne ljubimce. Ako već sumnjamo da su cjepiva za kućne ljubimce opasna i ako više nećemo cijepiti pse, onda je to uistinu jako ozbiljna stvar i jasno je da imamo veliki problem - poručuje Zekić Eberhard.

Navodi također kako stručnjaci ističu da treba uvijek tražiti drugo mišljenje i ne vjerovati prvoj vijesti.

- Posebno kod informacija o zdravlju bitno je tražiti drugo mišljenje i objave stručnih osoba. Najvažnije je da se ne dijele neprovjerene informacije - zaključuje Zekić Eberhard.

Partner u projektu je i Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek, čiji je predsjednik Ivan Klanac pozvao sve dijabetičare da se pri liječenju informiraju na pravilan način. T. Prusina
Možda ste propustili...

U CRKVI SV. KRIŽA U TVRĐI

Koncert Pjevačkog društva sv. Josipa

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike