TvObzor
ANATOMIJA PADA

O ženi koja se ne ispričava za ono što govori i misli
Objavljeno 1. ožujka, 2024.

Njemačka spisateljica Sandra (Sandra Hüller) živi povučenim životom s mužem Samuelom, također piscem, i sinom Danielom u Francuskim Alpama. Kada Samuela jednoga dana pronađu mrtvoga u snijegu ispred kuće, Sandra postaje glavna osumnjičenica. Suđenje koje slijedi postupno će se pretvoriti u javnu autopsiju Sandrina i Samuelova propalog braka.Ovjenčan Zlatnom palmom na ovogodišnjem Cannesu, "Anatomija pada" mračna je i intrigantna sudska drama s elementima psihološkog trilera, koja je nakon Cannesa pomela i francuske kinoblagajne. Film je u moru nagrada diljem svijeta osvojio šest nagrada Cesar, dva Zlatna globusa, a nominiran je za čak pet Oscara. Kad pogledate ovu nenametljivo režiranu sudsku dramu, koja pleše na rubu psihološkog trilera, sa sjajnim glumačkim ansamblom i vrhunskim dijalozima, ali i monolozima, bit će vam jasno zašto je toliko hvaljena od struke i publike.

Scenarij je Triet napisala u vrijeme pandemije i bila je uvjerena da nitko neće htjeti gledati njezin "mračni, predugački film". No pokazalo se da nije bila u pravu. Čak i ako zazirete od filmova dužih od dva sata, ne morate se bojati "Anatomije pada", jer je ritam filma toliko tečan da nećete osjetiti koliko zapravo traje. Uživat ćete i ako ne volite sudske drame, jer je samo suđenje sjajno ispresijecano flashbackovima na događaje koje opisuju sama Sandra i svjedoci.

- Ovaj je film o istini, odnosno o nemogućnosti da ju se obuhvati, te njezinoj konstrukciji - rekla je redateljica o svom filmu, a što to znači, otkrit ćete ne na kraju, nego ćete to činiti tijekom cijelog filma, zahvaljujući vrhunskim dijalozima, koji otkrivaju tako puno, ali i tako malo.

- Hvala ti što nisi od ovog lika napravila savršenu heroinu. Hvala ti što si stvorila kompleksnu ženu koja se nikad ne ispričava za ono što govori i misli - rekla je Trier svojoj glavnoj glumici primajući nagradu Cesar. I doista, hvala ti, Sandra, uime svih žena. Obvezno pogledati.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata