TvObzor
ZNANSTVENOFANTASTIČNI SPEKTAKL “DINA: DRUGI DIO”

Vrijeme je za povratak na Arrakis
Objavljeno 1. ožujka, 2024.
Suočen s izborom između ljubavi svog života i sudbine poznatog svemira, Paul Atreides nastoji spriječiti užasnu budućnost

Nakon više od dvije godine priča o usponu Paula Atreidesa dobila je svoj dugoočekivani nastavak - znanstvenofantastični spektakl “Dina: Drugi dio” (“Dune: Part Two”) stigao je u hrvatska kina.Radnja nastavlja putovanje Paula Atreidesa, sada ujedinjenog s Chani i Fremenima, dok je na ratnom putu osvete protiv onih koji su uništili njegovu obitelj. Suočen s izborom između ljubavi svog života i sudbine poznatog svemira, nastoji spriječiti užasnu budućnost koju samo on može predvidjeti.

“Dina: Drugi dio” adaptacija je klasika Franka Herberta “Dina” iz 1965., koji se ustoličio kao jedna od najvažnijih znanstvenofantastičnih priča dosad ispričanih. Redatelj Denis Villeneuve svijetu je 2021. predstavio svoju viziju Herbertova romana i svi su bili oduševljeni viđenim. Za razliku od Lynchove ekranizacije, Villeneuve je “Dinu” podijelio u dva filma, što se pokazalo odličnom odlukom jer se književni predložak sastoji od opsežno obuhvaćenog svijeta ispunjenog religijom, politikom i igrama moći.

Za “Dina: Drugi dio” vraćaju se svi likovi s kraja prvog filma, ali dolazi i puno novih lica. Timothée Chalamet i Zendaya vraćaju se ulogama Paula Atreidesa i Chani, Josh Brolin je ponovno Paulov mentor Gurney Halleck, a Rebecca Ferguson Paulova majka Lady Jessica. Javier Bardem je Stilgar, Charlotte Rampling Vrhovna majka Mohiam, Stellan Skarsgård vraća se ulozi sadističkog baruna Vladimira Harkonnena, a Dave Bautista je barunov nećak i izvršitelj Rabban. Svoje prvo pojavljivanje na Arrakisu ima Austin Butler kao Feyd-Rautha, okrutni nećak baruna Harkonnena, Florence Pugh glumi imperatorovu kćer, princezu Irulan, Léa Seydoux je Margot Fenring, a u ulozi imperatora Shaddama IV gledamo Christophera Walkena.

Redatelj i koscenarist uz Jona Spaihtsa, Denis Villeneuve, za “Dina: Drugi dio” kazao je kako je to akcijom nabijeno, epsko ratno ostvarenje. Dok je prvi film iz 2021. bio orijentiran više na upoznavanje likova i svijeta u kojem se odvija priča, njegov nastavak sve te sastojke baca u puno dinamičniju, epsku priču ispunjenu akcijom i avanturom. Pješčani crvi u prvom su filmu bili samo impozantna i zastrašujuća pojava koja ništa nije radila, no sada s Paulom i vojskom Fremena na svoj način sudjeluju u oslobađanju Arrakisa od okrutnih Harkonnena. U prvom dijelu Harkonneni su prisutni, ali u drugom planu kako bi se više upoznalo s načinom djelovanja sestrinstva Bene Gesserit, političkom klimom, važnosti začina Melange i proročanstvima. No drugi je dio itekako posvećen Harkonnenima, a u prvom je planu Butlerov Feyd-Rautha.

Ustanak Paula i Fremena protiv Harkonnena, imperatora Shaddama IV te epske borbe protiv njih gledatelje će još jednom odvesti na jednu vizualnu i narativnu filmsku gozbu. Sve snage Arrakisa protiv mnogo brojnije vojske na planetu nesumnjivo će privući sve ljubitelje djela Franka Herberta, znanstvene fantastike, kao i filmofile koji cijene dobar provod u kinu. D. Miklić
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

2

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

3

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav