Crna kronika
RAČUNALNA PRIJEVARA U VIROVITIČKOM KRAJU

Virus potpuno ispraznio digitalni novčanik, ostao je bez više tisuća eura
Objavljeno 29. veljače, 2024.

Policijska postaja Virovitica provodi kriminalističko istraživanje za kazneno djelo računalne prijevare koje je obavljeno pomoću virusa postavljenog na "Metamask" - internetski virtualni digitalni novčanik za kriptovalute. Oštećeni 44-godišnjak u virtualnim digitalnim novčanicima posjedovao je nekoliko desetaka coinova - novčića, u protuvrijednosti nekoliko tisuća eura, koji su mu ukradeni. Spoznavši to, 44-godišnjaku nije preostalo ništa drugo nego da se za pomoć obrati policiji. Kako je priopćeno iz Policijske uprave virovitičko-podravske, traga se za počiniteljima, protiv kojih će biti podnesene odgovarajuće kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.Računalne prijevare sve su češće u Slavoniji i Baranji, i razni su načini kako internetski kradljivci dođu to tuđeg teško stečenog novca. Tako je, još uvijek nepoznati prevarant, zlorabio podatke 40-godišnjeg Osječanina nakon što mu se javio kao zainteresirani kupac na internet-oglas kojim je on oglasio prodaju sata. Osječanin je potom dobio link od počinitelja, u koji je unio svoje osobne podatke, ali i podatke od bankovne kartice, nakon čega mu je s bankovnog računa skinuto 3500 eura. U nekoliko minuta!

Zbog nove vrste kriminala, i uistinu velikog broja prevarenih, policija konstantno apelira na građane da budu oprezni prilikom digitalne novčane transakcije.

- Elektroničke i tekstualne poruke, telefonski pozivi i pisma koje vam upućuju prevaranti često su uvjerljivi i izgledaju vjerodostojno, stoga je nužno biti na oprezu u slučaju da naiđete na nešto sumnjivo. Više o vrstama kibernetičkih prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost, saznajte na stranici Web heroj. No uvijek vam mora biti sumnjiva molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis, traženje osjetljivih osobnih informacija (preslike ili fotografije osobnih iskaznica, bankovnih kartica …), molbe za malim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći, te obećanja o brzoj zaradi novca bez posla. Sumnjive su i nepersonalizirane poruke, a mnoge ovakve elektronske poruke napisane su velikim slovima. Budite oprezni ako završite na internetskoj stranici na kojoj su vidljivi loša gramatika, pravopis ili niska razlučivost - upozoravaju građane iz policije.

Policijska uprava virovitičko-podravska u sklopu kampanje "Web heroj" intenzivno provodi predavanja učenicima, roditeljima i profesorima u osnovnim i srednjim školama i članovima udruga s područja županije. Policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić i policijska službenica Policijske postaje Orahovica Kristina Bošnjak tako su u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" u Zdencima educirale roditelje i profesore o mogućim kibernetičkim prijevarama u sklopu provođenja kampanje Ministarstva unutarnjih poslova Web heroj. Kampanja se provodi pod sloganom ‘‘Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba‘‘, a provodi se kako bi se što veći broj građana upoznao s pojavnim oblicima kibernetičkog kriminaliteta, opasnostima te mjerama za prevenciju i zaštitu.

Predavanje je također održano i članovima udruge HVIDR-a Slatina i Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Općine Nova Bukovica, kojem su nazočili brojni hrvatski branitelji, predsjednici i članovi braniteljskih udruga, ali i predstavnici institucija i jedinica lokalne samouprave s područja cijele Virovitičko-podravske županije.

- Edukacijom i informiranjem kroz preventivnu kampanju povećavamo otpornost građana na kibernetičke prijetnje. Budite oprezni, a ako ste ipak postali žrtvom prijevare, o tome odmah obavijestite policiju - kažu iz virovitičke policije.

Sandra Lacić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana